Gevolgen drugsdumpingen in Brabantse natuur nader onderzocht

DEN BOSCH - De Europese Commissie gaat onderzoek doen naar de gevolgen van het dumpen van drugsafval in de Brabantse natuur. Europarlementariƫr Lambert van Nistelrooij uit Diessen had daarom gevraagd.
Brabant speelt al jaren een belangrijke rol in de productie en in de handel van amfetamine. Ook bij dumpingen van drugsafval loopt onze provincie voorop. Het opruimen van drugsafval in Brabant kost jaarlijks ruim vijf miljoen euro.

Naast het forse kostenplaatje leidt het chemisch afval, dat ontstaat bij de productie van drugs, ook tot problemen voor de volksgezondheid. Van Nistelrooij pleit daarom voor een Europese aanpak van het probleem van de drugsdumpingen.

ZIE OOK: Zorgen om harde drugscriminaliteit in Brabant: 'Onderwereld en bovenwereld nauw verbonden'

Schade na drugsdumping
De VVD en PvdA in de Tweede Kamer zijn al tijden bezig met een plan om het probleem van drugsafvaldumpingen op te lossen. Ze willen gemeenten die veel kosten maken door drugsdumpingen financieel ondersteunen. In ruil daarvoor moeten die gemeenten onderzoek doen naar het afval, zodat de criminelen kunnen worden opgespoord. De schade moet dan op hen verhaald worden.

Vorige maand besloot de Tweede Kamer om extra geld beschikbaar te stellen voor boeren en beheerders van natuurterreinen die nu zelf voor de opruimkosten van het drugsafval moeten opdraaien.