Zusters St. Catharinadal starten grootste wijngaard van Nederland

OOSTERHOUT - Bourgondisch Brabant heeft er een wijngaard bij. De zusters van Sint Catharinadal in Oosterhout zijn een wijngaard begonnen. Niet zo maar een: hij is 7,5 hectare groot. Daarmee is het meteen de grootste van het land.

Het landschap telt nu 35.300 wijnstokken. De planten komen uit Frankrijk en moeten voor kwaliteit wijn gaan zorgen ondanks het Nederlandse natte weer: "We willen een Brabantse classificatie, zoals ze dat in Frankrijk ook hebben", vertelt Marc Mulder. Hij is wijnexpert en begeleidt het hele proces. Daarnaast krijgen de zusters ook hulp van vele vrijwilligers.

Abdij de Koningshoeven
Een oude koeienstal wordt omgebouwd tot wijnhuis met een proeflokaal en een winkel. Het moet straks gaan worden zoals Abdij Koningshoeven in Berkel-Enschot. De monniken maken daar het trappistenbier La Trappe. Veel Brabanders vertoeven er regelmatig voor een hapje en een drankje of nemen een kijkje in de brouwerij.

"Het wordt wel iets kleiner en wij maken wijn in plaats van bier. Wijn past beter bij ons aangezien we een vrouwenklooster zijn", vertelt priorin Maria Magdalena. "Wijn werd ons ingegeven. De wijnstok verwijst naar Christus en wij zijn de ranken."

Wijnsoorten
Er zal Pinot en Chardonnay gemaakt worden, zowel witte, rode als mousserende wijn. Een naam heeft de wijn nog niet, maar ze hebben nog even om die te bedenken. In 2018 zal waarschijnlijk pas de eerste wijn te drinken zijn. Wel met mate natuurlijk.

"Uiteraard", zegt de priorin met een mooie glimlach. "Zoals alles in het leven."
Deel dit artikel: