Slachtoffers inbraak nemen het op voor schietende agent: 'Hij was de enige die handelde'

HEESWIJK-DINTHER - De familie Doomernik uit Heeswijk-Dinther werd in april 2012 slachtoffer van een inbraak. Een agent schoot één van de inbrekers neer. Volgens de familie was de inbreker op weg naar de buren. "Hij hing over de schutting van de buren, die waren gewoon thuis en de deur was niet op slot. Wat als hij daar binnen was gekomen?"
Het is halftwaalf  's avonds als de buurman van de familie zijn hond uitlaat. Hij ziet dat de gordijnen bij de familie Doomernik gesloten zijn, de familie is op vakantie. Door een opening ziet de buurman twee mannen kasten doorzoeken. De buurman belt de politie. Eén inbreker weet nog via het platte dak van de buren te ontkomen, de andere wordt in zijn been geschoten, terwijl hij over een schutting probeert te klimmen.

Bang voor gijzeling
Zoon Berry Doomernik was niet op vakantie en was snel bij het huis van zijn ouders. "Het was een enorme consternatie. Heel veel politie, honden, de officier van justitie in de achtertuin. Ik heb de inbreker nog zien liggen in een plas bloed. De schutting naar de buren was helemaal kapot, het hele huis was overhoop gehaald."

De familie moet er niet aan denken wat er met de buren had kunnen gebeuren. "De buurvrouw was in huis, de deur was dicht maar niet op slot, voor hetzelfde geld rent hij daar naar binnen", zegt Marja Doomernik. Zoon Berry vindt het dan ook terecht dat de agent geschoten heeft. "Hij had al twee keer geroepen, maar kennelijk mag je dan toch gewoon doorgaan. Wat als hij bij de buurvrouw naar binnen was gedrongen en haar wat had aangedaan? Dan had iedereen geklaagd dat de politie er wel was, maar niets deed."

Trouwring weg
De familie vindt het 'belachelijk' dat de agent een boete heeft gekregen. Ook al heeft de agent zelf toegegeven dat hij de ambtsinstructies heeft overtreden. En het is onduidelijk of hij wist dat de buren thuis waren. "Maar hij was wel de enige die handelde", zegt de familie. "Andere agenten stonden op straat een beetje met zaklampen op het huis te schijnen. Hij sprong over een kliko en verdween in de achtertuin om achter die inbreker aan te gaan. Perfect. Naar het huis kijken had ik namelijk zelf ook gekund."

De publieke opinie lijkt zich ook achter de agent te scharen. Weblog GeenStijl begon een crowdfunding-actie om de boete die het Gerechtshof de agent oplegde, te betalen. "Jammer eigenlijk dat dit nodig is", zegt Berry Doomernik. "In mijn ogen heeft die agent gewoon zijn werk gedaan." De familie verloor bij de inbraak sieraden, waaronder een trouwring die de vader niet meer kon dragen. "Maar we zijn er nuchter over, dat zijn maar spullen."

'Hij wilde alleen maar weg'
De advocaat van de inbreker, Ivo van de Bergh, gaat er niet van uit dat zijn cliënt bij de buren naar wilde gaan. "Ik denkt dat dat echt een spookscenario is. Mijn cliënt had absoluut niet de intentie om daar naar binnen te rennen. Hij wilde alleen maar weg."

Volgens Van de Bergh had er niet veel kunnen gebeuren. "Hij was ongewapend en het zou wel erg dom zijn geweest om bij de buren naar binnen te rennen want dan had hij echt in de val gezeten. Hij wilde echt alleen maar weg.”  

Geld naar goed doel
De politie heeft inmiddels besloten om de boete voor de agent te betalen. Volgens de politie omdat de trainingen voor het vuurwapengebruik niet duidelijk genoeg waren. De 15.000 euro die GeenStijl heeft ingezameld gaat in overleg met de agent naar een goed doel.