Nieuwe baan in Sint Anthonis voor pastoor met erotische plaatjes: 'Hij verdient tweede kans'

SINT ANTHONIS - Pastoor Dominique Donders, die eerst veroordeeld werd voor het bezit van kinderporno en daarna werd vrijgesproken, heeft een nieuwe baan. Hij gaat aan de slag als kapelaan bij de parochie Maria Moeder van de Kerk in de gemeente Sint Anthonis.
Dat heeft de parochie op haar website staan. De pastoor verdient een tweede kans vindt pastoor Norbert van der Sluis van Sint Anthonis.

Het verzoek vanuit het bisdom om pastoor Donders naar Sint Anthonis te halen kwam zo'n twee maanden geleden vertelt Van der Sluis. "Ik vond dat ik de betrokkene in kwestie zelf moest spreken voordat we zo'n beslissing zouden maken. Dat hebben we gedaan. We zijn tot de conclusie gekomen dat we hem een tweede kans moeten geven."

Moeilijke beslissing
De pastoor spreekt enigszins van een moeilijke beslissing. "Moeilijk in die zin dat we als bestuur inzien dat er, gezien wat er gebeurd is, parochianen moeite kunnen hebben met zijn komst.  Voor mij persoonlijk was de beslissing niet moeilijk, omdat ik iemand een kans wil geven die is vrijgesproken. Hij hoeft daarvoor geen levenslang te krijgen."

Het idee om Donders naar Sint Anthonis te halen is uiteindelijk intern besproken. Vervolgens is de pers ingelicht. Tot dusver heeft Van der Sluis geen reacties ontvangen van verontwaardigde parochianen.

Erotische foto's minderjarigen
De voorheen Veldhovense pastoor kwam in 2013 voor de rechter omdat hij erotische foto's van minderjarigen in bezit zou hebben. De pastoor wilde een foto-album laten maken van de foto's en zo kwam de politie hem op het spoor.

De rechtbank veroordeelde hem. Het gerechtshof in Den Bosch vond de beschuldigingen echter niet bewezen. Het Openbaar Ministerie ging bij de zaak in de fout door bewijsmateriaal te vernietigen. Uiteindelijk sprak de rechtbank de man vrij.

'Moreel opzicht'
Bij het gedrag van Donders kunnen volgens de parochie "in moreel opzicht zeker kanttekeningen worden geplaatst'', maar is "zijn pastorale integriteit niet fundamenteel in het geding.''

Het is de bedoeling dat Dominique Donders op korte termijn al zal voorgaan in vieringen en bij uitvaarten.

Twee priesters
Een precieze benoemingsdatum is er nog niet. Dat hangt mede samen met de toekomst van kapelaan Peter Raaphorst. De parochie schrijft wel dat het uiteindelijk de bedoeling is dat er weer twee priesters in de parochie zijn.