Ontroerend: 150 kinderen in tranen bij Nationaal Monument Kamp Vught

VUGHT - Tijdens de Ome Joop's Tour fietsen deze week 150 kinderen uit gezinnen zonder geld voor vakantie fietsen door Nederland. Donderdag en vrijdag rijden de kinderen door Brabant. Donderdagmiddag brachten ze een bezoek aan het nationaal monument kamp Vught.
Troostend slaat een grote, blonde jongen zijn arm om een noord-Afrikaans jongetje heen. Die huilde hard, want hij had net voor het eerst gehoord hoe 1269 Joodse kinderen vanuit Kamp Vught op de trein zijn gezet, vergast en vermoord.

Kindermonument Kamp Vught
De kinderen komen stuk voor stuk uit probleemgezinnen. Wat hen deze week verbindt, is dat ze met de Ome Joop's Tour op vakantie zijn. En dat betekent spelletjes, een bezoekje aan de Efteling én een bloemetje leggen bij het kindermonument in Kamp Vught.

"Deze fietstocht draait erom dat kinderen uit gezinnen met weinig financiële mogelijkheden tóch de vrijheid hebben om op vakantie te gaan", vertelt Anton Jansen van de Ome Joop's Tour. "Daarin mag een historisch getint uitstapje over het belang van onze eigen vrijheid niet ontbreken."

Doodstil bij verhaal over de holocaust
De kinderen waren stuk voor stuk enorm onder de indruk. Alle 150 waren ze doodstil terwijl opperrabbijn Binyomin Jacobs vertelde over de holocaust.

Een klein meisje was naast verdrietig ook boos. "Ik vind het heel gemeen van die mensen dat ze iedereen dood gingen maken." Daarna legde ze haar bloem bij het monument.