Gewapend tegen geweld: grote verschillen in uitrusting van boa's

SCHIJNDEL/LOON OP ZAND - Alle buitengewoon opsporingsambtenaren, oftewel boa's, moeten handboeien en wapens kunnen dragen. Dat vindt de BOA ACP, de vakbond voor boa's. Nu heeft de één een kogelvrij vest en een gordel vol wapens en de ander heeft niet eens een portofoon.

Een wapenstok, pepperspray, handboeien, portofoon en een steek- en kogelwerend vest. De Schijndelse boa Arnoud Jakobs gaat met minder geweldsmiddelen de deur niet uit.

"Ik sta zonder geweldsmiddelen sterk genoeg in mijn schoenen, maar het geeft me toch een veiliger gevoel", vertelt Jakobs.

Alleen een T-shirt met opdruk
Rainer Donkers is ook boa, maar dan in Loon op Zand. Hij draagt alleen een T-shirt met het opschrift 'handhaving'. "Ik zou wel graag een portofoon hebben, maar verder moet ik mijn werk toch vooral met mijn mond doen. Wapens of handboeien heb ik niet nodig", aldus Donkers.

En zo heeft elke boa en elke gemeente zijn eigen regels én zijn eigen wapenuitrusting. Daar moet wat meer lijn in komen, vindt de BOA ACP. "Wij vinden dat er een landelijke regel moet komen dat die middelen wél beschikbaar zijn voor boa's", stelt kaderlid Ruud van den Langenberg van de BOA ACP.

Geweld neemt toe
Dat boa's steeds vaker worden uitgerust met geweldsmiddelen is niet zonder reden. Vorig jaar werden bijna dertig boa's in Brabant tijdens hun werk mishandeld. Jakobs maakte dat in zijn omgeving ook mee. "Vorig jaar is een collega van mij in Schijndel mishandeld. En je hoort het helaas veel vaker."

Een paar gemeenten zeggen tegenover Omroep Brabant na te denken over uitbreiding van de boa-uitrusting. Zo wil de gemeente Etten-Leur hun boa's ook een wapenstok en handboeien meegeven. Nu dragen zij alleen een portofoon bij zich. In Heusden wordt ook gepraat over de aanschaf van geweldsmiddelen.

Justitie moet goedkeuring geven voor het dragen van geweldsmiddelen door boa's. Deze middelen moeten dan wel passen bij de taken die boa's uitvoeren, want die taken verschillen ook. In de ene gemeente krijgt een boa vooral te maken met foutparkeerders, maar in andere gemeenten hebben boa's bijvoorbeeld ook een opsporingstaak in drugsdelicten.

Bekijk hier wat een boa in jouw gemeente draagt.
Deel dit artikel: