Stuifmail zondag 2 augustus 2015: een relmuis, Vlaamse gaai, nachtvlinders en witte kwikstaart

2 augustus 2015 om 13:38 • Aangepast 21 november 2020 om 16:50
nl
Wekelijks verhaalt boswachter Frans Kapteijns uit Oisterwijk over wat de natuur te bieden heeft. Luisteraars kunnen vragen over natuurfenomenen insturen via [email protected]. Deze zondag aandacht voor een relmuis, een Vlaamse gaai, nachtvlinders en een witte kwikstaart.
Profielfoto van
Geschreven door

Relmuis"Carel Kuijten vroeg zich af of het diertje, waarvan hij een foto stuurde, een relmuis is. Mijn antwoord is inderdaad bevestigend: het is een échte relmuis."
"De relmuis, ook wel zevenslaper genoemd, is de grootste muis uit de familie van de slaapmuizen. In Nederland komen ze niet meer voor, maar twee familieleden nog wel, namelijk de hazelmuis en de eikelmuis. Beide enkel in Zuid-Limburg."
"De relmuis, hier op de foto, is een dier dat ongeveer even groot is als een eekhoorn. Vandaar dat sommige mensen zich wel eens vergissen. Relmuizen zijn nachtdieren, die in de nacht op zoek gaan naar voedsel. Ze eten vooral noten, zaden, vruchten, paddenstoelen, schors en insecten, maar maken zich ook schuldig aan het roven van eieren van vogels of jonge vogels. Alle slaapmuizen doen een winterslaap, maar die van de relmuis duurt van oktober tot april. Vandaar zijn naam zevenslaper."
Witte kwikstaart "Op de foto zie je een hele witte vogel zitten en de vraag van Diana Kuijten is dan ook of dit een volièrevogel is of een wonder van de natuur. Volgens mij dat laatste, want ik herken in de vogel een roodborst. Dit was mijn vorige reactie. Na het zien van bijgevoegd filmpje moet ik mijn reactie verbeteren en zie ik duidelijk een albino witte kwikstaart. Voor mij bijzonder, want zo'n albino witte kwikstaart had ik nog nooit gezien."

Wachten op privacy instellingen...

Vlaamse gaai"Op de iets wat vage foto is toch duidelijk een Vlaamse gaai te zien. Vaak vind je tegenwoordig de naam gaai en niet meer het Vlaamse er voor. Vind ik persoonlijk wel erg jammer, want hiermee verlies je een stukje cultuurhistorie. Dat Vlaamse slaat namelijk op het bonte van deze vogel. Met zijn verenpak met de vele kleuren leek hij veel op de in de Middeleeuwen prachtig, soms overdreven uitgedoste kooplui uit Vlaanderen. Vandaar de naam."
NachtvlindersOp de foto zie je een van de mooiere nachtvlinders. Persoonlijk dacht ik eerst aan de hermelijnvlinder, maar ik werd verbeterd. Het is namelijk de gestippelde houtvlinder, die vooral te vinden is in open bossen. De vlinder lijkt heel erg op de hermelijnvlinder, maar deze laatste is zeldzamer."
"De rups van de gestippelde houtvlinder eet hout van dunne jonge stammetjes of takken, die niet meer zijn dan toen centimeter in diameter. De overwintering vindt twee keer plaats en daarna verpopt de rups zich vlak onder de bast. De gestippelde houtvlinders kan je tussen eind mei en eind augustus soms overdag uitrustend vinden op boomstammen."
Gedicht van Loes WestgeestZie hiervoor de foto in de slideshow.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!