Hiv-patiënt geweigerd bij de tandarts: 'Ik was twee dagen volledig van slag'

TILBURG - Hiv-patiënt John (43) uit de omgeving van Tilburg heeft bij twee instanties een klacht ingediend tegen tandartsenpraktijk Cosmident in Kaatsheuvel. Hij is boos omdat de tandarts hem weigert te behandelen nadat hij vertelde dat hij hiv heeft.
Volgens John, die niet met zijn achternaam genoemd wil worden, maakt Cosmident zich daarmee schuldig aan discriminatie. Maar volgens de tandartsenpraktijk is er sprake van een vertrouwensbreuk en heeft de hiv-patiënt het personeel in gevaar gebracht.

Niet wettelijk verplicht
John kreeg begin dit jaar te horen dat hij besmet was met hiv. "Mijn wereld stortte in. Ik besloot het niet meteen rond te bazuinen omdat ik het eerst een plekje voor mezelf moest geven. Ondanks dat een hiv-besmetting tegenwoordig een chronische aandoening is, ligt het toch nog steeds gevoelig", aldus John.

Vorige week had John een afspraak bij de tandarts: "Toen hij vroeg of er nog een verandering was gekomen in mijn gezondheidssituatie, wist ik hoe laat het was. Het bleek dat mijn ex-partner de praktijk op de hoogte had gebracht. Vervolgens heb ik het hele verhaal verteld hoewel ik dat niet wettelijk verplicht ben."

Niet langer welkom
John kreeg daarna telefonisch horen dat hij niet langer welkom was in de praktijk. "Ik moet opkomen voor de mensen die hier werken", aldus Frank Vijgen van Cosmident. "Het gaat om vertrouwen. Die meneer zegt zelf: als jullie er niet om gevraagd hadden dan had ik het niet verteld."

Dat brengt zijn personeel in gevaar, legt Vijgen uit. "Ik vind dat niet kunnen. Als er bij een behandeling speeksel of bloed vrij komt en het personeel zich per ongeluk prikt dan moeten we daar actie op kunnen ondernemen. Als we het niet weten, gaat het niet goed."

Klap in het gezicht
Bij hiv-patiënt John sloeg de mededeling van de tandarts in als een bom. "Ik was twee dagen van slag. Het is extra pijnlijk omdat juist tandartsen moeten weten dat als de protocollen gevolgd worden, er totaal geen besmettingsgevaar is. Sowieso ben ik aan de medicatie waardoor er het gevaar op besmetting nihil is. Ik denk dat de praktijk gewoon bang is om klanten te verliezen", zegt John.  

Zowel de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT) als het anti-discriminatie bureau RADAR heeft de klacht in behandeling.

De ex-vriend van John neemt uitdrukkelijk afstand van de bewering dat hij bij de tandarts zijn mond voorbij gepraat zou hebben. Volgens de ex heeft hij er helemaal niks mee te maken.  

Tilburgse tandarts wil John wel als patiënt
Inmiddels heeft een tandartsenpraktijk in Tilburg laten weten dat John bij hen van harte welkom is als patiënt. John is erg blij met dat nieuws. "Ik vind het heel fijn dat er ook tandartsen zijn die mijn situatie begrijpen. Ik ga zeker contact met ze opnemen."


Meer over dit onderwerp:
hiv hiv-patient tandartsen aids cosmident kaatsheuvel