Protix uit Dongen op wereldwijde lijst van technologiepioniers: Google ooit ook op deze lijst

DONGEN - Protix Biosystems uit Dongen is een van de meest veelbelovende technologiepioniers ter wereld. Dat maakte het World Economic Forum (WEF) woensdag bekend. In het verleden wonnen onder meer Google, Twitter en AirBnb deze award.
Op de lijst staan 49 bedrijven uit tien landen. Protix Biosystems en Plant-e uit Wageningen zijn de enige twee Nederlandse ondernemingen op de lijst.

Protix pioniert in Dongen met de productie van vliegenlarven. Daaruit wint het kwalitatief hoogwaardig eiwit voor diervoedsel en vet voor mengvoeders. Dat gebeurt op een duurzame manier.

Internationale ambities
Begin februari maakte het bedrijf bekend te gaan verhuizen naar een grotere locatie. Protix wil hier duizend ton vliegenlarven per jaar gaan produceren. Het Dongense bedrijf heeft ook internationale ambities. Zo is een project begonnen in Noorwegen waarbij insecteneiwit wordt gevoerd aan kweekzalm.

Eerder dit jaar won Protix de Schiphol Go Multinational-prijs. Het bedrijf kreeg hiermee een pop-upkantoor in Chili. Het bedrijf ziet dit als een mooie kans om ook in Zuid-Amerika aan de weg te timmeren.

Innovatie en potentie
Het World Economic Forum benoemt sinds 2000 technologiepioniers. Deskundigen beoordelen de bedrijven op onder meer innovatie, potentie van het bedrijf op de lange termijn voor de samenleving en het bedrijfsleven en op goed geformuleerde plannen en doelen voor de toekomst.