'De populier moet populairder', tien hectare bos gekapt in Schijndel

SCHIJNDEL - Twaalf grondbezitters met populieren in het Wijboschbroek in Schijndel zijn begonnen aan een megaoperatie om populierenhout te oogsten. De komende tijd wordt zo'n tien hectare aan bos gekapt met als doel om de populier populairder te maken.
In totaal worden zes stukken bos met populieren geoogst in het buitengebied van Schijndel. Het project wordt in twee delen uitgevoerd in 2015 en 2016 en moet ongeveer 2750 kubieke meter hout opleveren.

Lucifers en klompen
De populierenoogst is een samenwerking van de Brabantse Populieren Vereniging, Bosgroep Zuid Nederland, de gemeente Schijndel en de grondbezitters. "Er worden te weinig populieren gekapt, omdat de afzetmarkt niet zo groot meer is. Vroeger werd het veel gebruikt voor klompen en lucifers, maar die worden steeds minder verkocht", vertelt Frans van Boeckel van de BPV. "Door in één keer veel te oogsten, vergroten we de kans om het hout te verkopen."

Het hout van de bomen gaat nu voornamelijk naar de papierindustrie, maar de BPV is druk bezig met nieuwe mogelijkheden voor de populier. "Het is geen populaire houtsoort meer, maar het is bijvoorbeeld bijzonder geschikt voor doodskisten. We hopen echt dat door dit project de populier populairder kan worden."

Na de oogst blijven er geen kale vlaktes over. Van Boeckel: "Voor iedere boom die we weghalen, planten we een nieuwe. Zo verjongen we meteen Het Groene Woud."
Meer over dit onderwerp:
schijndel bomen populieren