Uit de kast komen op het Hojokamp in Gemert

GEMERT - Zijn oude naam, een meisjesnaam, vertelt Ryan uit Wognum liever niet. Uit solidariteit. "Niet iedere transgender vindt het prettig om met zijn of haar oude naam geconfronteerd te worden."
Al tien jaar komen zo'n zeventig homoseksuele, lesbische, biseksuele en transgender jongeren bij elkaar in Gemert. Voor leuke, zonnige activiteiten, maar ook om 'diep te gaan' en aan zichzelf te werken.

Tranen en knuffels
Woensdag hebben de jongeren een workshop 'empowerment'. Die is heftig en zorgt voor veel tranen. Zelfvertrouwen is belangrijk, ook anno 2015. "Vergis je daar niet in," zegt Ryan. Zo geaccepteerd is homoseksualiteit of transgender zijn kennelijk nog niet.

Ryan zit aan het einde van zijn transitie tot man. "Ik ben er ook klaar voor om me er niet meer mee bezig te houden en gewoon het leven te gaan leiden dat ik wil," vertelt hij met lage stem.

'Altijd wat uit te leggen'
Maar simpel is dat niet. Bijvoorbeeld als Ryan een relatie begint met een vrouw. "Ik heb altijd wat uit te leggen. Ik kan er niet omheen, want ik heb ook littekens van de operaties. Maar ik heb me eroverheen gezet, want hier word ik gewoon gelukkiger van."

En het is niet altijd slecht afgelopen. "Als ik het vertel, wordt er verbaasd gereageerd, het is wennen, maar het wordt ook goed opgepakt," zegt Ryan. "Maar ik ben wel single," lacht hij. "De ware komt nog wel op mijn pad."