Wat eten we op vakantie in Nederland? Heerlijke makreel en slavink van de barbecue

EINDHOVEN - Omroep Brabant is deze twee weken op vakantie. Daarom geeft culinair entertainer Peter Kesseler iedere dag een recept dat aansluit op het land waar we op vakantie zijn. Maandag is dat een recept met verse makreel. Heerlijk en ook nog eens klaar in 20 minuten.
Een tip van Peter: vraag aan de visboer of ze de makreel voor je schoonmaken. Je hebt ook een mooie knolselderij nodig voor dit recept.

Benodigdheden voor bereiding makreel
- 4 schoongemaakte makrelen van 180 gram
- knoflook
- platte peterselie
- bieslook
- sjalotje
- scheutje olie
- citroen
- heel klein beetje zeezout

Maak eerst de marinade van de fijngehakte knoflook, platte peterselie, bieslook en fijngesneden sjalot. Meng dit door het sap van de citroen. Maak vervolgens met een scherp mes kleine inkepingen in de makreel en geniet de marinade eroverheen.

En papillot
Laat het daarna tien minuten op een koele plek staan. Leg de makreel dan op een stuk vetvrij papier en verdeel de marinade eroverheen. Vouw de makreel en papillot zorgvuldig dicht en bak ze in 10 tot 15 minuten gaar in de oven.

Benodigdheden voor bereiding knolselderij
- 1 knolselderij
- scheutje olijfolie
- 1 eetlepel komijnzaadjes
- tijm
- peper en zout uit de molen

Je verwarmt de oven voor op 200 graden. Je schilt ondertussen de knol en daarna snijd je er frietstaafjes van. Meng de ingrediënten goed door elkaar en leg de staafjes daarna op vetvrij papier. Daarna gaar je het in de oven.

Tip voor voorgerecht
Je hebt nu toch de oven warm. Dan kun je ook meteen een lekker voorgerechtje maken. Geitenkaas met gegrilde peren met stroop en balsamicoazijn bijvoorbeeld. Heerlijk!

Nederlands wijntje erbij
Sam Slangen van Verbunt Wijnkopers in Tilburg adviseert de Nederlandse wijn erbij. Dat mag van De Linie uit Made zijn maar ook van de Apostelhoeve uit Limburg.

Tip van de BBQ-slager
Bij vakantie hoort barbecue en dus vroegen we slager Marco van Strien om een Nederlands recept voor op de barbecue. Hij kwam met het oer-Hollandse stukkie vlees, de slavink.

Het is een heel simpel recept deze dag. Smeer de slavink in met mosterd en grove peper. Even op de barbecue en smullen maar.


Meer over dit onderwerp:
peter kesseler culinair eten recepten sam slangen