Wat eten we op vakantie in België? Gentse waterzooi en bierkarbonades

EINDHOVEN - Omroep Brabant is deze twee weken op vakantie. Daarom geeft culinair entertainer Peter Kesseler uit Roosendaal iedere dag een recept dat aansluit op het land waar we op vakantie zijn. Dinsdag staat België centraal.
Natuurlijk kon Peter kiezen voor verse frieten met mayonaise, maar dat was een wel heel erg voor de hand liggende keuze. Het is daarom de Gentse waterzooi geworden. Dit recept is te maken binnen een uur. Neem wel een goede hoevekip. Koop de kip bij voorkeur bij de poelier.

Benodigdheden
- 8 stukken kip (bijvoorbeeld 4 poten en 4 kipkarbonades)
- 2 preien
- 2 stelen bleekselderij
- 1 winterwortel
- 250 gram oesterzwammen
- 1,5 liter kippenbouillon (zelfgetrokken, uit een pot of tabletten)
- 2 plukjes foelie
- 1 takje verse of 1 theelepel gedroogde tijm
- 2 laurierblaadjes
- 2 dl slagroom
- zout en versgemalen peper
- 750 gram geschilde krielaardappeltjes
- 4 gepelde tomaten

Laat de kip op kamertemperatuur komen. Snijd ondertussen het lichtgekleurde deel van de prei en de winterwortel in dunne reepjes. Snijd de bleekselderij in Chinese ruit. Bak vervolgens de oesterzwammen in olie.


Bereiding
Doe de bouillon met de foelie, de tijm en de laurier in de pan. Breng het geheel aan de kook en voeg de stukken kip toe. Zorg dat alles onder water staat en laat het 20 minuten tegen de kook aan gaar worden. Dan voeg je de aardappeltjes toe, schep het brouwsel goed om en laat alles nog eens 20 minuten zachtjes koken.

Als de aardappeltjes gaar zijn voeg je de prei, de bleekselderij en de wortel toe. Roer de room door de bouillon en breng het geheel op smaak met peper en zout.

Presentatie
Neem voor de presentatie een mooie aardewerkschaal met een diepe bodem. Leg de stukken kip erop en giet de saus eroverheen samen met de groenten en aardappelen. Leg de oesterzwammen met de steeltjes in één richting er langs de zijkant op en plaats daar de gepelde tomaten op. Bestrooi het met de dungesneden bleekselderij.

Belgisch bier of een wijntje?
Belgisch bier is wereldberoemd, maar hoe zit dat met wijn? Er zijn weinig wijnproducenten in België en wat er wordt gemaakt, wordt vrijwel meteen opgekocht. Je zult dus je best moeten doen om aan een Belgische wijn te komen, aldus Sam Slangen van Verbunt Wijnkopers in Tilburg.

BBQ-tip
Op de barbecue leggen we karbonades die gemarineerd zijn in, hoe kan het ook anders, bier. Vraag bij de slager om een schouder/ribkarbonade met 2 kleuren. Dit is het namelijk het meest smaakvolle deel van de karbonades en zit tegen de schouder aan.

Vervolgens marineer je de karbonades in bier en dan het liefst een Belgisch donker biertje. Doe hier een paar teentjes knoflook bij en een lepel bruine basterdsuiker.

Laat dit minimaal 4-5 uur staan maar een hele nacht is nog beter.  Dep vervolgens de karbonades af met keukenpapier en strooi er peper en zout op.

Daarna bakken we de karbonades op de directe barbecue op hete kolen. Pas op! Niet te lang zodat de karbonade lekker sappig blijft.