Gewelddadig 2015: al 26 mensen door geweld om het leven gekomen in Brabant

EINDHOVEN - Schietpartijen, steekpartijen en moorden. Elke maand komen er in Brabant mensen op een gruwelijke wijze om het leven. Dit jaar gaat het al om 26 mensen. Een overzicht:
16 oktober: Dode in Raamsdonksveer
In een huis aan de Hameldonk in Raamsdonksveer is vrijdag aan het begin van de middag een dode gevonden. Het slachtoffer is door geweld om het leven gebracht, meldt de politie.

15 oktober: Dubbele moord, Hooge Zwaluwe
De twee mannen die donderdag in de polder tussen Hooge Zwaluwe en Drimmelen dood werden gevonden, lagen in een vakantiehuisje dat in april dit jaar openging na een flinke restauratie. Het voormalige polderwachtershuisje wordt eens in de zoveel dagen verhuurd aan klanten.

15 september: Mick (48), Tilburg
In een huis aan de Betuwestraat in Tilburg werd dinsdag aan het einde van de middag de 48-jarige Mick doodgeschoten. De mannen die in het huis waren op het moment dat de Tilburger werd doodgeschoten, konden helemaal niets voor hun kameraad betekenen.

2 september: Man (58), Roosendaal
Bij een schietpartij op de Burgemeester Freijterslaan in Roosendaal werd een 51-jarige Roosendaler doodgeschoten. Ongeveer twintig agenten stonden met getrokken wapens op straat totdat de verdachte werd aangehouden. Dat gebeurde nadat deze 58-jarige man uit Roosendaal zelf contact had opgenomen met de politie.

1 september: Familiemoord, Veghel
In een huis aan de Fazantendonk in Veghel werden drie doden gevonden. Hoogstwaarschijnlijk heeft de tienerzoon zijn moeder Neriman Soysal, zijn zusje Adilenur (10) en zijn oma Hatun om het leven gebracht.

17 augustus: Hugo (27), Molenschot
Hugo uit Capelle aan den IJssel komt om het leven bij een schietpartij in Molenschot. Hij verbleef vaak bij zijn vriendin op de camping Linberg Park in Molenschot.

Hij wordt op straat neergeschoten door onbekenden. De daders van de schietpartij zijn meteen na de moord op de vlucht geslagen. De politie onderzoekt tips over de mogelijke vluchtauto en is nog bezig met een groot sporenonderzoek en buurtonderzoek.

10 augustus: Linda van der Giesen (28), Waalwijk
Verpleegster Linda van der Giesen wordt doodgeschoten op het parkeerterrein van het TweeSteden ziekenhuis in Waalwijk. De vermoedelijke schutter, haar ex John F. (37) uit Zevenbergen, meldt zich een dag later op het politiebureau.

Linda en andere exen van F. deden eerder al aangifte tegen hem. De politie was daarvan op de hoogte, maar greep niet in. In een persconferentie gaf de politie gemaakte fouten toe. Dat ontketende een discussie over de werkwijze van de politie en de beschikbare mankracht daar.

8 juli: steekpartij Sint-Oedenrode, man (51) dood
Door een steekpartij op een woonwagenkampje in Sint-Oedenrode kwam begin juli een 51-jarige man om het leven. De politie hield een 42-jarige man uit die plaats aan. Hij zit voorlopig nog vast voor onderzoek.

5 juni: Steven Kantaga (42), Oosterhout
Steven Kantaga wordt neergestoken in zijn woning in Oosterhout. Hij strompelt naar buiten en overlijdt op de parkeerplaats bij de Jumbo Supermarkt.

Steven zou zijn vermoord vanwege geëscaleerde spanningen tijdens een ruzie om een wasmachine.De politie weet snel een 50-jarige verdachte uit Oosterhout op te pakken.

4 juni: Freddy Janssen (51), Den Hout
Freddy Janssen uit Valkenswaard wordt dood gevonden in het Markkanaal bij Den Hout. De moord blijft lang een mysterie maar in juli krijgt het verhaal een vreemde wending. Het onderzoek naar de moord spitst zich steeds meer toe op voormalig cafébaas Jan B. uit Hulten.

Met flink machtsvertoon valt een speciaal politieteam panden binnen die op naam staan van de beruchte autohandelaar. Zijn familie is in alle staten als ze dit moeten vernemen via de media. "We gaan door een hel!", zegt zijn vriendin tegen Omroep Brabant.

15 mei: Pool doodgestoken in Rosmalen
Bij vleesverwerkingsbedrijf Vriesekoop Poultryprocessing aan de Biestkampweg in Rosmalen kwam 15 mei een Pool om het leven door een steekpartij. Een 23-jarige man werd opgepakt.

10 mei: Joeri Edelijn (27), Uden
Een avondje stappen in Uden loopt voor Joeri Edelijn uit Oss dramatisch af. Na een vrijgezellenfeest wordt hij op de Markt uit het niets neergestoken.

Twee mannen uit Uden en Erp worden aangehouden voor de dood van Joeri. Een week na zijn gewelddadige dood wordt in Uden een stille tocht gehouden. Ruim duizend mensen doen eraan mee.

26 april: Thérèse Hiwat (68), Tilburg
De 68-jarige Thérèse Hiwat wordt dood gevonden in haar appartement aan de Bartokstraat in Tilburg. Een ruit was ingeslagen en politie gaat uit van een misdrijf.

De volgende dag wordt een 19-jarige stadsgenoot aangehouden. Hij wordt een paar dagen later vrijgelaten, maar de politie laat weten dat hij nog wel wordt verdacht. Honderden mensen nemen deel aan een stille tocht.

12 april: Tommie van der Burg (31), Eindhoven
Tommie van der Burg wordt 's nachts in zijn auto onder vuur genomen bij hotel Van der Valk in Eindhoven. In eerste instantie gaan de hulpdiensten uit van een ongeluk. Als er op kogelhulzen wordt getrapt, wordt duidelijk dat het om een schietpartij gaat.

Zeven kogels doorboorden het portier, één kogel raakte Tommie. Die werd hem fataal. "Die ene kogel heeft ook mij gedood", vertelt zijn geëmotioneerde moeder later.

3 april: Rudi Schouten (28), Breda
Ex-crimineel Rudi Schouten wordt op klaarlichte dag neergeschoten in winkelcentrum Tuinzigt in Breda. De aanslag op Rudi is bizar: volgens getuigen is er ook met een priem gestoken en met een hakbijl geslagen.

De broer van Rudi probeert de moordenaar om te brengen. Hij wordt opgepakt. Ook een 35-jarige verdachte wordt opgepakt op verdenking van moord. De broer van het slachtoffer komt later weer vrij, al blijft hij verdacht.

7 maart: Melda (9), Jerfi (20), Etten-Leur
Een familiedrama kost het leven van Melda (9) en Jerfi (20) uit Etten-Leur het leven. Hun vader Nekati Çelik (41) schiet zijn kinderen dood en pleegt daarna zelfmoord.

De moeder van de twee kinderen heeft geen rol gespeeld in het drama. Zij lag in scheiding met Çelik en was niet in de woning aanwezig.

1 januari: Suleika 'Suus' Pelders (45) in Tilburg
De 45-jarige Suleika werd op nieuwjaarsdag dood in haar huis gevonden. Ze kwam hoogstwaarschijnlijk door een misdrijf om het leven. De politie hield een verdachte aan, maar de man mocht later weer gaan wegens gebrek aan bewijs.

1 januari: Angelo van Emmerik (23), Tilburg
De 23-jarige Angelo van Emmerik uit Tilburg wordt op nieuwjaarsdag bloedend in de Jan Scharpstraat gevonden. In Den Bosch wordt later een huisgenoot van Angelo gearresteerd voor betrokkenheid bij de gewelddadige dood van de Tilburger.

Inhoudelijk is er niets meer bekend over de dood van Angelo. Familie en vrienden houden een stille tocht.