Droombaan: 'hardcore-achtbaanliefhebber' en SP-raadslid uit Schijndel wordt achtbaantester

21 augustus 2015 om 11:49 • Aangepast 21 november 2020 om 16:30
nl
Marieke Broekmeulen uit Schijndel mag zich officieel achtbaantester noemen. Het 27-jarige SP-raadslid, naar eigen zeggen een 'hardcore-achtbaanliefhebber', won namelijk een verkiezing voor die functie.
Profielfoto van
Geschreven door

Broekmeulen mag namens de website Uitmetkorting.nl achtbanen in verschillende pretparken testen, waaronder de Efteling. Ze laat zich samen met andere testers dol draaien om de toegankelijkheid en het gevoel te testen.
De Schijndelse let specifiek op wat achtbanen doen met mensen met een psychische beperking. Ze moet antwoord krijgen op de vraag hoe pretparken zijn ingespeeld op mensen met bijvoorbeeld autisme of ADHD. Daarnaast moet ze uitvogelen welke achtbanen het meest geschikt zijn voor deze mensen.
Benauwdheid in de zomerBroekmeulen heeft zelf ADHD en experimenteerde vroeger, als elfjarige, al met achtbanen. Die bleken te helpen tegen misselijkheid, die ontstond door benauwdheid in de zomer. Vooral de Python in de Efteling hielp volgens haar.
Het raadslid kwam als kind vaak in de Efteling, omdat ze toen een abonnement op het pretpark had. Maar ook testte ze toen andere attractieparken in Nederland, waaronder het Land van Ooit in Drunen. Dat deed ze met haar zusje, die Asperger heeft.
Andere testersUitmetkorting nam verder nog vijf testers aan, die ieder op andere aspecten letten. Zo bekijkt iemand hoe pretparken zijn ingespeeld op bezoekers met een lichamelijke beperking. Een ander let bijvoorbeeld op de toegankelijkheid voor ouderen.
En daar blijft het niet bij: er is een tester voor bezoekers met een laag inkomen. Die moet uitzoeken waar iemand voor een prikkie het meeste plezier kan hebben. Ten slotte onderzoekt een kind welk pretpark het geschiktst is voor, jawel, jonge kinderen.
Voorselectie uit zesduizend kandidatenDe testers werden gekozen na een voorselectie uit zesduizend kandidaten. Broekmeulen maakte volop promotie en wist onder andere het kritische FOK!-publiek voor haar te winnen.
LEES OOK: Gratis naar de Efteling als achtbaantester: zesduizend sollicitanten
Ook riep ze via Facebook vrienden op om op haar te stemmen. "Het is natuurlijk ordinaire reclame, maar ik wilde zó graag deze functie krijgen. Vooral omdat ik als kind al veel met achtbanen bezig was", zegt ze enthousiast. Begin volgende week hoort Broekmeulen wanneer ze aan de slag mag.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.