Aangifte tegen politie Helmond voor ‘fout bij ontvoering kinderen': ‘Ik wil Ryan en Dean weer zien'

24 augustus 2015 om 00:03
nl
Johan van Doorne (41) heeft zondagavond aangifte gedaan tegen de Helmondse politie. Die beticht hij van medeplichtigheid bij de 'ontvoering' van zijn twee zoons Ryan en Dean. Dat heeft Van Doorne aan Omroep Brabant laten weten. Eerder oordeelde de Nationale Ombudsman dat de politie Oost-Brabant niet goed reageerde op de ontvoering van twee jongens van 3 en 5 jaar in de periode maart-april 2012.
Geschreven door

Met zijn aangifte probeert Van Doorne het ontslag van de betrokken agenten af te dwingen. Bovendien wil hij dat het politiekorps opdraait voor de juridische kosten die zijn gemaakt, ongeveer 90.000 euro. De politie laat na de aangifte weten nog niet te willen reageren. Zolang de procedure loopt kunnen wij er niets over zeggen. Het OM moet de aangifte beoordelen en kijken naar vervolgstappen.
Van Doorne is al sinds de 'ontvoering' van zijn kinderen door zijn ex-vrouw verwikkeld in slepende juridische rechtszaken. Hij loopt al drie jaar met het idee aangifte te doen tegen de politie. “Door nalatigheid van de politie ben ik mijn kinderen kwijtgeraakt. Ze hebben me vanaf dag één geen seconde serieus genomen”, spreekt de Helmonder felle taal.
'Volkomen belachelijk'Het is ruim drie jaar geleden dat Van Doorne richting het politiebureau in Helmond reed. Hij smeekte de agenten of zij in actie wilden komen omdat zijn ex-vrouw zijn kinderen had meegenomen naar haar thuisland Israël.
Van Doorne deed herhaaldelijk aangifte van ontvoering en verzocht de politie of een internationaal opsporingsbericht verspreid kon worden, zodat zijn ex-vrouw en de kinderen bij de grens konden worden tegengehouden. Op dat verzoek kon de politie indertijd niet ingaan.
Ruim drie jaar duurt het juridische getouwtrek tussen Van Doorne en zijn ex-vrouw. De ex-vrouw kreeg anderhalf jaar geleden van de rechter toestemming om naar Israël te vertrekken. Voor een hoger beroep heeft Van Doorne tot op de dag van vandaag geen geld. "Ik kan mijn advocaat gewoon niet meer betalen, dus er is nog altijd geen hoger beroep geweest."
'Niet aan de politie'Om zijn gelijk te halen en daarmee sterker in zijn schoenen te staan, stapte de Helmonder naar de Nationale Ombudsman. Die behandelt klachten van burgers over de overheid. De Ombudsman stelde na een uitgebreid onderzoek Van Doorne in het gelijk.
“Het is niet aan de politie om te beoordelen of al dan niet sprake is van een strafbaar feit”, benadrukte de Ombudsman in een uitgebreid rapport. “In geval van twijfel dient de politie dit over te laten aan de officier van justitie. Die moet dan een standpunt bepalen en dat kenbaar maken aan de persoon die de aangifte deed.”
Het onvoldoende inschatten van de ernst van de situatie, is volgens de Ombudsman niet volledig aan de Helmondse politie te wijten. De betrokken agenten waren op het moment van de melding niet op de hoogte van de juiste protocollen. “De individuele politieambtenaren die bij deze zaak betrokken zijn, is geen verwijt te maken. Wel de politieorganisatie als geheel.”
Hoop op goede afloopOp dit moment heeft Van Doorne zijn kinderen, die zowel de Nederlandse als de Israëlische nationaliteit hebben, al anderhalf jaar niet gezien. Toch houdt hij hoop op een goede afloop. “Het belangrijkste van alles is dat ik mijn kinderen weer in mijn armen kan sluiten. Daarvoor is nog een lange weg te gaan.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.