Drie bezoekers gewond in de Efteling: boom valt op bootje attractie Gondoletta

KAATSHEUVEL - Bij een ongeluk in attractiepark de Efteling zijn dinsdagmiddag drie mensen gewond geraakt toen een boom door een nog onbekende oorzaak op een bootje van de attractie Gondoletta viel. Daarbij raakten drie inzittenden gewond. Eén bezoeker had last van nekklachten, een ander brak vermoedelijk zijn been. Een derde bezoeker liep een hoofdwond op, maar hoefde niet mee naar het ziekenhuis.

Inmiddels is de situatie in het pretpark weer onder controle, meldt Efteling-woordvoerder Koen Sanders. Het gebied rondom de bootjesattractie is met linten afgezet. De Gondoletta is gesloten en blijft dicht totdat de oorzaak duidelijk is. Waarschijnlijk duurt dat onderzoek in elk geval de rest van de dag.

"We gaan pas weer open als we kunnen uitsluiten dat het nog een keer gebeurt, eerder niet. Dit had nooit mogen gebeuren'', aldus Sanders. Bij de boot die werd geraakt door de vallende boom, brak het dak bijna in zijn geheel af.Oorzaak een raadsel
Voor de Efteling blijft het een raadsel dat de boom is omgevallen. Medewerkers doen dagelijks een check of de bomen stabiel zijn, licht een medewerker toe. Met het weer heeft het waarschijnlijk niet te maken. "Het was hier geen prachtig weer, maar er was ook geen sprake van een enorme storm. Dit kan niet de de aanleiding zijn geweest."

Met de slachtoffers zal volgens de woordvoerder 'op gepaste wijze' persoonlijk contact worden onderhouden.


In de ruim dertig jaar oude Gondoletta varen veertig bootjes op een automatisch vaarsysteem. De tocht over de Siervijver midden in de Efteling duurt ongeveer twintig minuten. Bezoekers maken een ronde over een meertje naast de Pagode.

Alle inzittenden in de andere witte bootjes werden met behulp van een motorbootje geëvacueerd. Dat gebeurde na ongeveer een klein uur. Een traumahelikopter, ambulances en vijf brandweerwagens werden opgeroepen om hulp te verlenen.

Professionele duikers uit Breda rukten uit omdat iemand in het water terecht zou zijn gekomen maar zij hoefden niet in actie te komen. Omstanders meldden aan Omroep Brabant dat een vrouw na het ongeluk in het water was gesprongen. Zij werd al gauw uit het water gehaald. Het is niet duidelijk of zij in een van de bootjes zat. Mogelijk sprong ze in het water om hulp te verlenen.'Beetje van slag'
De 22-jarige Sashenka zat in een van de bootjes toen de boom omviel. “We werden in een ander bootje gezet en geëvacueerd. Er werd ons door medewerkers verteld dat er een boom op een boot in het water gevallen was”, blikt de bezoeker terug.

“De meeste mensen in het park hebben daar niets van meegekregen. Alleen de mensen die in de bootjes zaten toen het ongeluk gebeurde, zijn nog steeds een beetje van slag.“ Sashenka heeft haar pretparkdag inmiddels weer hervat. Ze is na de evacuatie niet opgevangen.
Deel dit artikel: