Wat eten we weer terug in Brabant? Chaamse zomerpunch en een Brabants appeltje uit de oven

EINDHOVEN - Omroep Brabant is twee weken lang op vakantie geweest, maar uiteindelijk is het tijd om weer terug naar huis te gaan. Daarom geeft culinair entertainer Peter Kesseler uit Roosendaal vandaag twee echte Brabantse recepten.
Het worstenbroodje en de Bossche Bol ken je inmiddels wel, dus tijd voor wat variatie. Een recept van dorpsbrouwerij De Pimpelmeesch in Chaam voor de Chaamse zomerpunch voor vier personen en een recept voor een Brabants appeltje.

Ingrediënten Chaamse punch
4 flesjes Chaams Tarwebier à 33 cl
1 doosje frambozen
1 doosje aardbeien
2 sinaasappels
60 cl Likeur met Chaamse Tripel sinaasappel & vanille
takje citroenmelisse
veel ijsblokjes
grote glazen kan

Plaats de kan ruim een halve dag van te voren in de vriezer. Zet daar ook de glazen bij.

Koel het bier goed terug tot vijf graden. Schil de sinaasappels dik zodat ook het witte vlies eraf gehaald wordt. Snijd de partjes tussen de vliezen los en doe deze in de kan, schep daarop de helft van de frambozen en de aardbeien, niet kneuzen.

De andere helft van het roodfruit pureren en uitschenken over een fijne zeef in een mengbeker. Meng de vruchtenpuree met de likeur en het Chaams Tarwebier en schenk dit op de vruchten. Roer voorzichtig om. Vul de kan verder aan met heel veel ijsblokjes.

Garneer met een takje citroenmelisse.

Bron: Dorpsbrouwerij De Pimpelmeesch, Chaam

Brabantse Bellefleur uit de oven
Bellefleur appels (1 per persoon) in de oven op 180 graden, je hoeft er verder niets aan te doen, ook geen suiker of iets dergelijks. Als het velletje loslaat, is het appeltje gaar. Dan haal je 'm uit de oven en haal je de schil eraf.

Verhit dan in een pannetje wat water, roomboter en bloem om banketroom te maken. Als het geheel gemengd is, mogen er nog twee of drie eitjes bij en een scheutje amaretto. Mocht je daar geen tijd voor hebben, kan het ook met wat vanillevla.


BBQ
Deze keer geen barbecuerecept van Marco van Strien, want Brabant staat voor gezelligheid!

Wat is er gezelliger dan een mooie zomer af te sluiten met een gezellige barbecue?

Op 26 september is het Nationale Burendag, ga gezellig barbecueën en gebruik de tips van de afgelopen twee weken.

Maak met elkaar de slavink, frikadel, karbonade in bier, kippendijtjes, nog een lekkere salade erbij en je hebt de Brabantse gezelligheid. Beter een goede buur dan een verre vriend!

Dit is echte pure gezelligheid, met mooie pure producten die helemaal niet veel hoeven te kosten.

Brabantse wijn
Sam Slangen van Verbunt Wijnkopers in Tilburg serveert vandaag een Brabantse wijn. Vooral die van De Linie in Made en Dassemus in Chaam zijn erg lekker. Maar ook op andere plekken in Brabant wordt er wijn gemaakt. "Dit zijn topproducten, Brabant is samen met Limburg verantwoordelijk voor het gros van de Nederlandse wijnproductie," aldus Sam. Santé!

Meer over dit onderwerp:
eten peter kesseler recepten bbq marco van strien