Alleen met snorkel of duikpak is de grootste onderwater foto-expositie ter wereld te zien

EINDHOVEN - In het Ir. Ottenbad in Eindhoven is zondag de grootste onderwater foto-expositie ter wereld gehouden. Om de foto's te kunnen bekijken, moesten de bezoekers een snorkel op of een duikpak aan.
De expositie is georganiseerd door onderwatersportvereniging Lutra. "We hebben aan al onze leden gevraagd om duikfoto's in te leveren", legt voorzitter Tom van der Waals uit. "We hebben foto's uit Bonaire, Egypte, Kroatië, noem maar op. De hele wereld is vertegenwoordigd op de expositie."

Zalen onder water
De leden van Lutra hebben in het 25-meterbad netten gespannen. Daar hangen de foto's aan. Zo zijn er 'zalen onder water' ontstaan. Mensen die de foto's willen bekijken, moeten met een snorkel op of duikpak aan door de expositie zwemmen.

De meeste bezoekers vinden het bijzonder om een keer in een zwembroek of bikini een expositie te bezoeken, in plaats van om naar een 'normaal' museum te gaan. Twee meiden komen enthousiast boven water. "Ik zag plaatjes van koraal en vissen. Het is heel leuk en apart, dit heb ik nog nooit eerder zo gezien."

Wereldrecord
Lutra wil het vijftigjarig jubileum van de vereniging vieren door in het Guiness Book of Records te komen. Het oude record is in handen van een club in Dubai. Daar werd een expositie met wel honderd foto's gehouden.

In Eindhoven hangen maar liefst 152 foto's onder water, dus waarschijnlijk zal de organisatie van het Guiness Book of Records de Eindhovenaren tot nieuwe recordhouders benoemen.