Waar ooit dure bolides stonden, staan nu stapelbedden in Rosmalen

ROSMALEN - Aan de buitenkant is weinig te zien. Binnen is de beurshal in rap tempo verbouwd tot opvangcentrum. Dinsdag of woensdag worden de eerste van maximaal vijfhonderd vluchtelingen hier verwacht. Het zullen allemaal mannen zijn die hier een paar dagen blijven om vervolgens door te reizen naar duurzamere opvangplekken in het land.
In een paar dagen tijd was het allemaal beklonken. Libéma-directeur Lips waar het Autotron onder valt, belde met het COA of hij iets voor vluchtelingen kon betekenen. "Iedereen heeft die beelden van vluchtelingen gezien. Dat raakt mij ook." Libéma heeft al ervaring met het opvangen van asielzoekers in onder meer Goes. "Ik dacht, misschien is het Autotron ook wel geschikt."

Doorstromen
Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) hoefde daar niet lang over na te denken. Ook de gemeente 's-Hertogenbosch reageerde positief. Tot januari mogen er in het Autotron maximaal vijfhonderd asielzoekers verblijven in de beurshal. De bedoeling is dat vluchtelingen maar een paar dagen blijven. "De voorzieningen zijn te primitief om mensen hier langer onder te brengen. Dat is niet menselijk."

In vergelijking met het 'comfort' in landen als Syrië lijkt het Autotron een luxe paleis. Toch vinden de vluchtelingenorganisaties dat de omstandigheden in het Autotron niet menselijk genoeg zijn om er lang te blijven. "Het is hier veilig en schoon", vertelt directeur Lips. "Van privacy is hier alleen geen sprake. Vanaf de eerste etage waar gegeten wordt, kijk je zo recht in alle slaapkamers."

Verbetering
Echt tot rust komen zit er in Rosmalen ook niet in. De mannen slapen met zijn achten op één kamer. "Maar", verdedigt Lips zijn opvangplek, "ik weet zeker dat ze hier meer rust krijgen dan daar waar ze vandaan komen."

Lips wekt de indruk dat het vooral zijn gevoel voor menselijkheid is wat hem ertoe bracht om een belletje met het COA te plegen. "Het maakt mij niet uit of wij verlies draaien hierop. Ik hoop natuurlijk van niet, maar Libéma heeft de middelen om eventuele tegenvallers op te vangen."