Apache-piloot Gilze en Rijen: 'Jammer dat militair zich heeft laten verleiden door IS'

EINDHOVEN - Apache-piloot Peter Gordijn van vliegbasis Gilze en Rijen vindt het jammer dat een militair van zijn vliegbasis is overgelopen naar IS. Gordijn: "Het is pijnlijk dat iemand dat doet, maar ik ben ervan overtuigd dat er in mijn team goede mensen werken die dit niet doen."
Gordijn kende de militair niet persoonlijk. "Ik hoorde het nieuws via de media", vertelt hij in het Omroep Brabant-programma 'Onder Ons'.

Gestopt
Gordijn werkte de afgelopen tien jaar als apache-piloot bij defensie. Tot hij - tijdens zijn missie in Mali dit jaar - besloot dat het genoeg was geweest.

"Het werd voor mij toen pas duidelijk wat er gaande was", vertelt hij. "Er was sprake van een staakt-het-vuren omdat er vredesonderhandelingen gaande waren, besprekingen over langdurige vrede. Maar één groepering bleef doorvechten."

Gordijn dacht eerst nog dat het om eenmalige actie ging, maar na de zoveelste keer rapporteren kwam hij erachter dat er een opmars gaande was.

Naar hoofdkantoor
En daarom stapte Gordijn naar het hoofdkantoor in Timboektoe. Gordijn: "Ik vond het belachelijk dat ik dit constateerde en we niet mochten ingrijpen. Er zijn vredesbesprekingen gaande en daarbij vind ik dat geen enkele groepering mag vechten. Groeperingen die dit toch doen, moeten we stoppen, desnoods met apaches."

Gordijn stapt daarom deze week op als apache-piloot en is blij met zijn keuze. "Ik wilde het voor iedereen goed doen en een perfecte piloot zijn. Ik heb nu meer vrijheid in mijn leven en kan beter bepalen waar ik mijn energie in wil steken."

Gordijn zat bij 'Onder Ons' om over zijn boek te praten. Dat heet 'Wakker!'