Beregoed: Eindhovenaar Ray Dorgelo beschermt Roemenen met speciale honden tegen bruine beer

9 september 2015 om 12:44
nl
Roemeense schaapsherders hebben de hulp ingeroepen van Ray Dorgelo (37) uit Eindhoven, gespecialiseerd in 'kuddebewakingshonden'. Hij bezoekt momenteel het berggebied rond de stad Bistrita, in het noorden van Roemenië, waar schapenboeren klagen over aanvallen op hun have. Behalve de schaapsherders zijn ook mensen in de dorpen rond de stad volgens Dorgelo in paniek. "De beren komen steeds dichter bij bewoond gebied", vertelt hij.
Geschreven door

Waren het eerder wolven die een bedreiging vormden, de laatste tijd nemen aanvallen door beren toe. Logisch, vindt Dorgelo. “Roemenen zijn slordig met vuilnis of ze voeren beren bewust. Op parkeerplaatsen, omdat het leuk is voor de foto. Plus dat ze massaal bomen kappen. Geen wonder dat de beren oprukken naar de dorpen.''
Dieren worden geschotenHet is aan de Roemeense regering dat aan banden te leggen. Dorgelo, die sinds 2010 als vrijwilliger in Roemenië werkt, heeft geen goed woord over voor de dubbele pet die de Roemeense overheid opheeft.
“Staatsboswachters voeren snoepjes op open plekken in het bos om beren te lokken. Tegelijkertijd verkopen ze jachtaktes om de dieren te schieten. Schandalig."
'Goede omheining, goede honden'Europa zou veel strenger moeten toezien op het beschermen van de bruine beer in Roemenië, het land dat de grootste berenpopulatie van heel Europa heeft.
Ondertussen probeert de Eindhovenaar zoveel mogelijk leed te voorkomen door schaapsherders advies te geven. “Het belangrijkste zijn een goede omheining en goede honden. Veel herders hebben nu tien tot vijftien kleine honden om hun kudde te beschermen. Deze dieren blaffen wel, maar bijten niet", geeft hij aan.  
Intelligente, dappere hondenRay Dorgelo werkt samen met een fokker van de Ciobanesc Carpatin, de Roemeense herdershond die van oudsher een uitstekende kuddebewaker is. Het dier was met uitsterven bedreigd, maar is dankzij een speciaal fokprogramma weer in opmars.
Samen met de fokker zet hij deze honden nu op projectbasis uit bij Roemeense herders. Zo is hij momenteel bij vijf schaapskuddes betrokken.
'Goede honden van levensbelang'“Een Ciobanesc Carpatin is een intelligente en dappere hond, gefokt om de kudde te bewaken tegen beren en wolven. In Roemenië werken inmiddels zo'n zestig herders met Ciobanesc Carpatins.
Dorgelo hoopt op financiële steun van Europa voor het project. “Schaapherders kunnen zich zulke honden vaak niet veroorloven. Terwijl goede honden dus van levensbelang zijn voor hen."
Oog in oog met een beerZelf stond Dorgelo in Roemenië al meerdere keren oog in oog met een beer. "Genieten!", zegt hij hierover. "Mijn hartslag gaat op zo'n moment wel omhoog, maar als je niks roept en de beer geen eten geeft dan gebeurt er niks", zegt hij.
"Dan gaat een beer gewoon verder met waar hij mee bezig is. Fruiten eten waarschijnlijk."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.