Ouders slachtoffer Benno Larue over uitzending Brandpunt: ‘Een gemiste kans’

DEN BOSCH - De ouders van een slachtoffer van Benno Larue vinden dat er onvoldoende informatie in de uitzending over de Bossche zwemleraar zit. Ze hadden graag gezien dat duidelijker werd vermeld waar mensen met pedofiele gevoelens terecht kunnen. “De pedofielen moeten weten dat er een organisatie is waar ze terecht kunnen.”
“Als ik naar de hele uitzending kijk, vind ik het jammer dat er relatief weinig aandacht is besteed aan Stop it Now. Dat is een organisatie waar wij achter staan. Nu was er zo weinig te zien dat ik vrees dat pedofielen die hulp nodig hebben nog steeds niet weten dat ze terecht kunnen bij Stop it Now. Ze weten niet wat er gaat gebeuren zodra ze daar naartoe bellen. Dat vind ik echt een gemiste kans.”

‘Voelde dubbel en tegenstrijdig’
De ouders waren ingelicht door Brandpunt dat Benno Larue in de uitzending aan het woord zou komen. Voor de moeder voelde het ‘ongelofelijk dubbel en tegenstrijdig’ dat de zwemleraar zijn verhaal mocht doen. Ze snapte niet waarom hij een platform kreeg.

Ze schrok helemaal toen ze hem het woord schandpaal hoorde gebruiken. “Toen dacht ik: jij weer aan de schandpaal? Nee, jij komt zomaar weer ons leven binnen. Dat is wat er gebeurt.”

“Met mijn kind gaat het goed, dinsdag is de televisie uitgegaan voor de uitzending van Brandpunt. Misschien dat ze vandaag wat opvangt op de radio of ergens anders. Ik houd haar goed in de gaten.”

Melden voor behandeling
In de uitzending zei Benno Larue dat hij wil dat mensen met pedoseksuele gevoelens zich kunnen melden voor behandeling. Om die reden heeft hij meegewerkt aan het programma.

“Wat ik hier uit geleerd heb, kan anderen helpen. Dat kan recidive voorkomen. Mijn boodschap: voordat er iets gebeurt, hulp zoeken. Daarom doe ik mijn verhaal. Niemand anders heeft het lef dat nu te doen.”  

‘Niet ingelicht’
De ouders van een ander slachtoffer lieten dinsdag weten verrast te zijn door de uitzending over Benno Larue die avond. Zij waren niet van tevoren ingelicht. Volgens een woordvoerder van de KRO zouden alle ouders via Slachtofferhulp Nederland een brief hebben gekregen.

In de brief stond dat de omroep bezig was met het voorbereiden van een uitzending over Benno Larue. Maar de ouders van slachtoffer Deborah uit Rosmalen hoorde over de uitzending via Omroep Brabant. "Wij wisten daar niets van af."

De vader van een ander slachtoffer liet aan Omroep Brabant weten wel ingelicht te zijn door Slachtofferhulp Nederland. Hij kreeg de ochtend van de uitzending te horen dat Benno Larue in de uitzending zou zitten.