Zonnecellen van plastic leveren hoogleraar TU/e Spinozaprijs van 2,5 miljoen euro op

14 september 2015 om 10:42
nl
Hoogleraar René Janssen van de Technische Universiteit Eindhoven krijgt de prestigieuze Spinozapremie uitgereikt in Den Haag. Hij ontvangt de prijs vanwege zijn onderzoek naar zonnecellen.
Geschreven door

Janssen wist voor het eerst zonnecellen van plastic te maken. Dat was tot voor kort niet mogelijk, zei hij eerder tegen Omroep Brabant. Door dit proces kunnen de cellen verschillende vormen krijgen en dus ook buigzaam worden.
De TU/e-professor bestudeert ook hoe de zogenoemde efficiëntie van zonnecellen kan worden verbeterd. Efficiëntie betekent het omzetten van lichtdeeltjes in elektriciteit. Normaliter gaat bij het omzetten altijd energie verloren.
Tijd in Verenigde StatenJanssen, die met de Spinozaprijs 2,5 miljoen euro krijgt voor zijn onderzoek, promoveerde in 1987 aan de TU/e. Sindsdien werkte hij een jaar lang in de Verenigde Staten met de latere Nobelprijswinnaar Alan Heeger. Daarna keerde hij terug naar Eindhoven om er hoogleraar te worden.
Behalve de TU/e-professor krijgen maandag nog drie topwetenschappers de jaarlijkse Spinozaprijs. Het gaat om religiewetenschapper Birgit Meyer, statisticus Aad van der Vaart en humaan geneticus Cisca Wijmenga.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.