Minder snijden in hart- en vaatpatiënten door nieuwe technologie

EINDHOVEN - Nieuwe technologie moet ervoor zorgen dat er minder gesneden hoeft te worden als hart- en vaatpatiënten onder het mes moeten. Philips en het Catharina Ziekenhuis gaan daarvoor nauwer samenwerken. De Eindhovense bedrijf levert apparaten die zorgen voor minder letsel. Hierdoor moeten patiënten sneller herstellen.

Met de nieuwe apparatuur zijn beeldgestuurde precisiebehandelingen mogelijk. "Patiënten hoeven minder vaak onder het mes en bij een ingreep hoeft minder gesneden te worden", meldt Philips. "Ook is veel minder röntgenstraling nodig terwijl de beeldkwaliteit hetzelfde blijft."

Nieuw centrum
De apparaten zullen deel uitmaken van het nieuwe hart- en vaatcentrum van het Catharina Ziekenhuis. Dat centrum wordt nu gebouwd en gaat het halverwege volgend jaar open.

Jaarlijks behandelt het ziekenhuis duizenden hart- en vaatpatiënten. "Dat aantal neemt jaarlijks snel toe", aldus het ziekenhuis. Met de overeenkomst tussen Philips en het Catharina Ziekenhuis Eindhoven is tien miljoen euro gemoeid. De nieuwe apparatuur komt in zeven operatie- en behandelkamers.

Deel dit artikel: