Video

Koningin Máxima loopt tijdens Prinsjesdag opnieuw in voortreffelijke jurk van Jan Taminiau [FOTO'S]

15 september 2015 om 19:27 • Aangepast 21 november 2020 om 16:00
nl
Het is een eeuwenoude traditie dat het staatshoofd van Nederland de troonrede uitspreekt op Prinsjesdag. De laatste jaren is Prinsjesdag een nieuwe traditie rijker: Koningin Máxima die in een beeldige creatie van modeontwerper Jan Taminiau loopt.
Profielfoto van
Geschreven door

De koningin koos dit jaar voor een champagnekleurige creatie van de ontwerper uit Goirle. Het gaat om een 'handbeschilderde organza japon'.
Modedeskundige Josine Droogendijk geeft op haar blog aan dat de jurk is gebaseerd op de Japanse kamer van Paleis Huis ten Bosch. “Opvallend: Korte mouwen. Dat is voor het eerst!”, schrijft de deskundige.
Taminiau was dinsdagmiddag niet in de gelegenheid een reactie te geven. Nou ja, dat deed hij wel. Net zoals hij dat deed toen bleek dat Máxima zijn jurk droeg tijdens de troonwisseling: met alleen een smiley.

Wachten op privacy instellingen...

Gouden koetsNa een korte rit door het centrum van Den Haag kwam de gouden koets met de koning en koningin Máxima aan op het Binnenhof.

Wachten op privacy instellingen...

De toespraak werd gehouden tijdens de verenigde vergadering van de Staten-Generaal. Behalve parlementariërs waren ook alle ministers en staatssecretarissen erbij.
ZIE OOK: Jet Bussemaker kiest voor hippe hightech-outfit van Eindhovense studenten tijdens Prinsjesdag
Jaarlijkse balkonscèneIn de Ridderzaal zitten ook veel ambassadeurs. In de troonrede maakt het kabinet de belangrijkste plannen voor het komend jaar bekend. Veel van die plannen zijn de afgelopen dagen al uitgelekt. Dat gebeurde de afgelopen jaren ook al.
Na afloop gaat het koningspaar dezelfde route terug naar Paleis Noordeinde. Vervolgens verschijnen Willem-Alexander en Máxima op het balkon van het paleis voor de jaarlijkse balkonscène.

Wachten op privacy instellingen...

Hoedjes en jurkenZoals ieder jaar ging Prinsjesdag ook dit keer weer gepaard met hoedjes in allerlei soorten en maten. Niet alleen de hoofddeksels waren bijzonder, ook maakten enkele vrouwelijke gasten in de Ridderzaal een statement met hun jurk.
Zo protesteerde PvdD-fractievoorzitter Marianne Thieme met haar outfit tegen de TTIP, het geplande omstreden vrijhandelsakkoord. Ze had een zwarte hoed op en ontwerpster Rianne de Witte maakte haar oranje jurk met een groot zwart kruis in de stijl van het etiket van de Wet milieugevaarlijke stoffen.
TU EindhovenThieme roept het kabinet op de onderhandelingen over TTIP te staken. Haar collega-Kamerlid Esther Ouwehand droeg weliswaar geen hoed, maar maakte met haar jurk een statement tegen het klimaatbeleid. Liesbeth van Tongeren, Tweede Kamerlid van GroenLinks, riep met haar 'goed hout'-hoedje op meer bomen te planten.
Minister Jet Bussemaker was gehuld in een hightech-outfit die speciaal voor haar is ontworpen door studenten aan de faculteit Industrial Design van de Technische Universiteit Eindhoven. De jurk en hoed zijn ontworpen met computermodellen.
Haar handtas en de hakken van haar schoenen zijn 3D-geprint. Deze eerste draagbare hakken zijn een primeur, volgens het ministerie. Ook haar vrouwelijke collega's in het kabinet hadden een hoofddeksel op.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.