Bereidheid om vluchtelingen op te vangen als COA daarom vraagt, zes gemeenten melden zich zelf

16 september 2015 om 15:19
nl
Brabantse gemeenten zijn bereid om vluchtelingen op te vangen als het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers een beroep op hen doet. Van zes Brabantse gemeenten is bekend dat ze vrijwillig bij het COA hebben aangegeven te willen praten over de noodopvang van vluchtelingen in hun gemeente. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Brabant en de NOS.
Geschreven door

De gemeenten Bernheze en Tilburg zeggen op eigen initiatief naar het COA te zijn gestapt om een bijdrage te leveren aan het opvangprobleem. Ook de gemeente Valkenswaard staat open voor een opvanglocatie voor vluchtelingen binnen hun gemeente, maar heeft nog niks van het COA teruggehoord. Valkenswaard wil eerst graag weten wat er precies op ze afkomt en of er geschikte opvang beschikbaar is.
De gemeente Geldrop-Mierlo en de gemeenten Boxtel hebben beiden zelf contact opgenomen met het COA, maar ze blijken niet over de juiste opvanglocaties te beschikken. Ook de gemeente Landerd heeft een jaar geleden al haar vinger opgestoken bij het COA. Volgens een woordvoerder zou het COA zich melden als daar gebruik van zou moeten worden gemaakt en is dat tot op heden nog niet gebeurd.
Misschien-gemeentenVeel gemeenten in Brabant worstelen met de opvangcapaciteit en de voorwaarden waaraan moet worden voldaan. Er zijn meer gemeenten die opvang overwegen, maar die zijn nog druk aan het onderzoeken wat de mogelijkheden zijn of ze wachten formeel een vraag van het COA af. Veghel, Dongen en Goirle onderzoeken wat de mogelijkheden zijn en ook de gemeenteraden beraden zich.
De gemeente Waalre meldt dat er op dit moment geen opvanglocatie beschikbaar is, maar dat de gemeente wel hard meewerkt om asielzoekers met een status te huisvesten, 'zodat er weer meer plek in de asielzoekercentra komt voor vluchtelingen'.
Alle Brabantse gemeenten zijn in het onderzoek van Omroep Brabant en de NOS betrokken. Gemeenten zijn benaderd met de vraag of ze door het COA zijn benaderd voor noodopvang van vluchtelingen, maar ook of ze zelf aangegeven hebben of er ruimte is binnen hun gemeentegrenzen.
NoodopvangOp veel plaatsen in Brabant is al noodopvang in gang gezet. Zoals op de legerplaats Oirschot en bij het Autotron in Rosmalen. Oss heeft het oude belastingkantoor geopperd als opvanglocatie voor vluchtelingen na een verzoek van het COA voor noodopvang. En in Zundert wordt momenteel bekeken of het oude aanmeldcentrum in Rijsbergen weer open kan als asielzoekerscentrum.
Het asielzoekerscentrum Princebos in Gilze is aangewezen om ook een aanmeldcentrum te krijgen omdat het landelijke aanmeldcentrum in Ter Apel de vraag niet meer aankan. Budel krijgt tijdelijk een aanmeldcentrum.
NeeDe gemeente Sint Anthonis is niet benaderd door het COA en heeft ook zelf geen actie ondernomen. Volgens een woordvoerder is er al opvang in Overloon in de gemeente Boxmeer dicht tegen Stevensbeek in de gemeente Sint Anthonis. De gemeente Woensdrecht laat ook weten niet benaderd te zijn en ook niet zelf te zoeken, maar helemaal dicht is de deur niet. "Van gemeentewege wordt de problematiek zorgvuldig gevolgd", aldus een woordvoerder.  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.