Filmkenner Marcel Kivits uit Eindhoven schreef boek over speelfilmopeningen

EINDHOVEN - Marcel Kivits uit Eindhoven is helemaal gek van speelfilms en dan vooral van de openingen, de eerste scènes van een film. Hij schreef er een boek over: '101 speelfilmopeningen'.
Op de zolder van zijn huis heeft de 72-jarige Marcel Kivits zijn domein. Omgeven door filmboeken bestudeert en bekijkt Kivits hier speelfilms. Duizenden heeft hij er gezien.

Kivits weet dat de opening van een film heel belangrijk is. Hij schreef er een boek over: '101 speelfilmopeningen'. Kivits: "Een opening geeft aan wat voor een film 't wordt, welke stijl en geeft al iets weg van de inhoud."

Bertolucci
Speelfilms zijn meer dan een hobby. Kivits doceerde jarenlang filmgeschiedenis en filmanalyse. Eerder schreef hij met een vriend een boek over de beroemde Italiaanse regisseur Bernardo Bertolucci. En nu dus een boek over speelfilmopeningen.

Favoriete openingen zijn die van de film 'Once upon a time in the West' van Sergio Leone en de film 'Hugo' van Martin Scorsese. "Een van de mooiste openingen die ik ken. Het is één lange camerabeweging, knap gedaan."  

Geen Nederlandse film
In het boek worden 101 openingsscènes beschreven. Wat de beste openingsscène aller tijden is, kan Kivits niet zeggen. In ieder geval is dat er niet een van een Nederlandse film. "Die voldoen niet aan mijn criteria voor openingen. Het niveau van de Nederlandse cinema is sowieso niet zo hoog. Alhoewel het de laatste jaren wel wat beter wordt."
Deel dit artikel: