In Brabant blijft zwarte Piet gewoon zwart

HELMOND - De organisatie van het Kasteel van Sinterklaas in Helmond is niet van plan iets te veranderen aan het uiterlijk van Zwarte Piet. Volgens een woordvoerder wil de organiserende stichting 'buiten de discussie blijven en doorgaan op de oude manier, zoals ze het de afgelopen tien jaar hebben gedaan'.
Supermarktketen Jumbo maakte woensdag bekend dat in reclames en op verpakkingen dit jaar zowel zwarte als witte pieten te zien zijn. Donderdag werd bekend dat op alle scholen in Den Haag de klassieke Zwarte Piet in de ban wordt gedaan.

'Volgen discussie van verre'
In Helmond volgt de organisatie van het Kasteel van Sinterklaas 'de discussie van verre', maar gaat ze voorlopig door op oude voet. "De pieten in Helmond zijn dit jaar gewoon donkerbruin", vertelt Gé van de Wouw.

Helmond opent donderdagavond het sinterklaasseizoen, met een kick-offbijeenkomst in wijkhuis De Fonkel. "Daar zijn mensen vanaf halfacht welkom om zich in te schrijven. Dit doen we ieder jaar. Het is altijd een heel leuke bijeenkomst."

Kassa, decorgroep, catering...
De vrijwilligers zijn hard nodig, want er is van alles te doen. "Er komt gewoon heel veel kijken bij zo'n evenement. Mensen kunnen op de site Sinterklaasstadhelmond.nl zien wat voor type vrijwilliger we zoeken en zich inschrijven. Ook kunnen ze aangeven wanneer ze beschikbaar zijn."

Er volgen na donderdag nog twee bijeenkomsten. Een in wijkhuis De Fonkel op 22 september een op 29 september om halfacht in wijkhuis Westwijzer aan de Cortenbachstraat. Van de Wouw: "Er zijn tussen de 400 en 450 vrijwilligers nodig."

Ook donkere pieten in Weverkeshof
Ook in dorpsboerderij De Weverkeshof in Nuenen wordt het sinterklaasfeest cachet gegeven met donkere pieten. "Al jaren geleden zijn wij overgegaan van zwarte naar bruine schmink", vertelt woordvoerder Ad  van Noort. "Verder hebben wij besloten als Sinterklaashof - de officiële slaapplaats van Sint en Piet in Brabant en secretariaat van de landelijke schrijfactie - ons niet in de discussie te mengen maar ons te concentreren op de voortzetting van dit typisch Nederlandse familiefeest."