In het veilige Rosmalen beseffen de vluchtelingen wat ze missen

ROSMALEN - 'Dank u Nederland'. Dat staat er met kiezelsteentjes geschreven naast het Autotron in Rosmalen. Indrukwekkender nog is het kiezelkunstwerk dat erbij hoort. Het is een cirkel met daarin de god Zeus. Gemaakt van steentjes gevonden op het opvangterrein. Netjes op kleur gelegd. In het Autotron in Rosmalen worden sinds een week vluchtelingen opgevangen. Dankbaarheid overheerst, maar in veiligheid beseffen de mannen wat ze missen.
Het zijn vijfhonderd mannen die in Rosmalen hun tijdelijke onderdak hebben. Een groot deel zegt uit Syrië te komen. De vluchtelingen zijn zelf kritisch over de afkomst van sommige andere asielzoekers. "Heeft u al gehoord hoe gemakkelijk je een Syrisch paspoort kunt krijgen? Jullie minister-president heeft er zelfs één, staat in de krant."


Hoelang duurt het nog?
Er is weinig te doen voor de vluchtelingen in het Autotron. Nieuws over het thuisfront of over dit valse paspoort van Rutte verspreidt zich dan ook snel. De meesten proberen er het beste van te maken, zoals die Syrische kiezelkunstenaar.

Maar de onzekerheid vreet aan iedereen. "Wanneer krijg ik de immigratiedienst te spreken?" en: "We hebben dringend nieuwe kleren nodig. We lopen al een maand in deze korte broek. Hij is smerig en koud."

Ook zijn de verwachtingen van Nederland hoog. "Jullie zijn een welvarend land. Jullie zijn allemaal gastvrij en jullie kennen geen racisme." Dat zijn voor hen waarheden, want zo staat Nederland omschreven op internet. "Dat ze nu geen cent hebben om ook maar iets te kopen, valt sommigen dan ook rauw op hun dak."

Slimmeriken
"Ik denk dat 75 procent van de mannen hier een academische achtergrond heeft", zegt een 23-jarige vluchteling uit Syrië. Een oudere ingenieur bevestigt dit. "Hier zitten de rijke asielzoekers. De reis naar Europa kost een vermogen. Dat kunnen meestal alleen de hoger opgeleiden betalen."

Robert Ploeg van het COA, dat asielzoekers in Nederland opvangt, is tevreden over de eerste week. "Ik zou de sfeer gemoedelijk willen noemen. Er zijn geen incidenten, alleen wat opstartproblemen. Zo bleek het de eerste nacht nogal koud, maar konden we niet in de machinekamer om het de verwarming aan te zetten."

Klagen
Robert Ploeg snapt het ongenoegen van sommige vluchtelingen. "Ze zijn al lang onderweg. In hun beleving gebeurt er weinig en verhuizen ze alleen maar van locatie naar locatie. De ideeën die er over Nederland zijn, komen ook niet altijd overeen met de werkelijkheid."