'Hij bewoog nog toen we zijn sleutels zochten', details gruwelmoord op Belgische makelaar bekend

19 september 2015 om 00:14 • Aangepast 21 november 2020 om 15:57
nl
Vrijdag begon in België de strafzaak tegen Manuel van V. uit Tilburg en Tessa van D. uit Brakel. Het tweetal wordt verdacht van de moord op Gunther Haagen. De Belgische makelaar kwam in oktober 2011 door 54 messteken om het leven.
Profielfoto van
Geschreven door

Het gaat om een zogenoemd assisenproces waarin een volksjury uitspraak doet. Het proces begint met het voorlezen van de akte van beschuldiging. De zaak duurt tot en met 3 oktober. Er zijn tot nu toe 42 getuigen opgeroepen.
Ook een derde verdachte, Tilburger Marcus van D., moet zich voor de jury verantwoorden. Hem is afpersing en diefstal met geweld ten laste gelegd.
Verschrikkelijke detailsVoor de jury in Antwerpen werden de verschrikkelijke details van de moord gedeeld. Anna Korterink was vrijdag bij de zaak aanwezig. Op Twitter deed ze verslag.
De misdaadjournaliste meldt onder meer dat de makelaar volgens Manuel van V. na de vele messteken waarschijnlijk nog leefde toen hij werd achtergelaten. Manuel van V. zei daarnaast enkel messen te hebben meegenomen voor in het geval de beroving mis zou gaan.
Tessa van D. vertelde vrijdag dat Van V. en zij echter van tevoren hadden afgesproken om Haagen te doden ‘omdat hij het tweetal kende’. Daarom zouden ze met de makelaar hebben afgesproken in een leegstaand huis, claimt Van D..

Wachten op privacy instellingen...

Volgens Van V. initieerde de Bakelse Tessa van D. de steekpartij. Volgens Tessa van D. is het juist andersom een heeft zijzelf niet gestoken. Van V. pleegde diezelfde avond overigens nog een andere overval.
De twee vertelden beiden vaak onder invloed te zijn geweest van drugs en drank, ook tijdens het voorbereiden van de roof op de makelaar. Tessa van D. vertelde ook dat zij en Van V. vaak ruzie hadden. Van V. zou haar eens hebben bedreigd met een mes.
‘Ontzettend dom’De voorzitter van het Assisenhof, die in de Belgische rechtsspraak min of meer de rol van de rechter vertolkt, refereerde vrijdag naar het plan als ‘ontzettend dom’. Hij trok de verklaring van het tweetal merkbaar in twijfel.
Zo was de makelaar al bekend met het tweetal, wat Haagen volgens de voorzitter een erg onlogisch doelwit voor een beroving maakt.
Losgeld geëistNa de moord gingen Tessa en haar vriend Manuel ervandoor met de Range Rover van Haagen. Later die avond reed Manuel samen met de andere Tilburger, Marcus van D., naar het ouderlijk huis van de makelaar.
Hoewel Haagen toen al overleden was, verzonnen de mannen een verhaal over een gijzeling en eisten ze 25.000 euro losgeld. Uiteindelijk gingen ze er met de Mercedes van de ouders van Haagen vandoor.
Ze werden een dag later opgepakt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.