Video

Tilburgs festival Incubate trekt 20.000 bezoekers uit dertig landen

18 september 2015 om 19:18
nl
Het Tilburgs festival Incubate denkt dit jaar 20.000 bezoeker te trekken. En bij de organisatie van het festival vertellen ze er dan graag bij dat die in totaal uit dertig landen komen. Sommige mensen hebben er nogal een reis voor over om een paar dagen van het Tilburgse festival mee te kunnen maken. Zaterdag en zondag zijn alweer de laatste twee dagen van het festival dat in ruim een week meer dan vierhonderd acts programmeert.
Geschreven door

Veel Tilburgers hebben inmiddels het glazen paviljoen wel gezien dat Incubate op De Heuvel midden in de stad heeft gebouwd. Het tijdelijke gebouw is het onderkomen voor radio Incubate, een station dat via internet uitzendt.
Net als bij het festival zelf houden ze hier van afwisseling, elk uur moet er een andere dj zitten en dat betekent bij Incubate dan ook meteen een heel andere soort muziek.
Is de installatie kapot?"Hier in de cafés dachten ze dat onze installatie kapot was", vertelt Japie Roelofs die probeert genoeg dj's bij elkaar te krijgen. "Ik moest ze toen wel vertellen dat het de muziek was van de dj die op dat moment aan het draaien was."
In verschillende landelijke kranten hebben acts op Incubate alweer goede recensies gekregen. Het festival heeft blijkbaar een goede hand van kiezen al blijft het lastig om, zelfs bij deze elfde aflevering te vertellen wat Incubate nou precies is.
Van de meer dan vierhonderd acts is het grootste deel muziek, maar er staat ook beeldende kunst, theater en dans op de agenda. Sterker nog, Incubate wil het aandeel dans en theater de komende jaren zelfs uitbreiden.
Garagerock én industrialEn wie alleen naar de muziek kijkt, moet constateren dat Incubate ook daar een heel breed palet heeft. Jazz, rock, ambient, folk, indie, metal, garagerock, industrial... het staat er allemaal tussen.
Vincent Koreman is artistiek directeur van Incubate. Terwijl hij staat te dj'en op een expositie met beeldende kunst bij het BKKC wil hij de missie van Incubate best even toelichten. "Wij zoeken die kunstenaars die wegblijven bij middle of the road, kunstenaars die hun eigen hart volgen in hun kunst, mensen die nieuwe en bijzondere dingen proberen of het nou om film, muziek, dans of theater gaat."
SampelenAls ik later op de avond op De Heuvel met wat bezoekers sta te praten, blijkt juist dat brede aanbod grote aantrekkingskracht te hebben. 'Shoppen', noemen ze het of sampelen. Als het bij het ene podium niet bevalt, is er even verderop altijd nog wat anders.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!