'Tijdens en na uitzending is het stil geworden', Omroep Brabant reageert op documentaire Benno Larue

EINDHOVEN - Er was van tevoren veel over te doen. 'De Benno Tapes' die Omroep Brabant zondagavond uitzond op tv. Een documentaire over de veroordeelde Bossche pedoseksueel Benno Larue, die na zijn celstraf probeert een nieuw leven op te bouwen. Na de uitzending viel het aantal reacties echter mee. "Ik vind dat het heel zorgvuldig en heel pakkend gemaakt is."
"We kregen vorige week, toen we bekendmaakten dat we dit gingen doen, heel veel reacties via social media", vertelt Lout Donders. Hij is hoofd Varia van Omroep Brabant. "Overwegend boze reacties. Mensen die zich afvroegen waarom we dit deden. Dat we ons moesten realiseren dat het pijn doet, als je er weer aandacht aan besteedt. Dat realiseren we ons heel erg. Het is zeker moeilijk als je kind slachtoffer is geworden. Dan is het elke keer opnieuw verschrikkelijk om eraan herinnerd te worden."

Worsteling
Zulke reacties bleven binnenkomen tot de uitzending begon: 'Waarom doen jullie dit nou?' 'Te belachelijk voor woorden!' 'Hoe haal je het in je hoofd dit weer op te rakelen?' "Maar tijdens en na de uitzending - de documentaire werd twee keer uitgezonden - is het stil geworden."

De documentaire is gemaakt door Frank van Osch, Ton van Zandvoort en Jacqueline de Heij. Het verhaal draait om de worsteling die ontstaat als iemand uit de gevangenis komt en een plaats voor diegene moet worden gevonden in de maatschappij. "Een worsteling voor slachtoffers, betrokkenen, maar ook voor instanties zoals gemeenten, de reclassering en de advocaat zelf. Die weten er geen raad mee." Dit was voor Omroep Brabant reden om deze documentaire uit te zenden.

'Rest van de wereld schuld'
In de documentaire zitten veel beelden die Larue zelf maakte. "Vandaar de titel 'De Benno Tapes'", legt Donders uit. "Het zijn redelijk heftige beelden. Ze geven ook een beetje een beeld wat voor iemand Benno is en een beetje van hoe zijn karakter in elkaar zit. Ook zijn advocaat en mensen van de reclassering winden geen doekjes om de manier waarop hij - zoals ze het letterlijk zeggen - de rest van de wereld de schuld geeft dat het niet goed met hem gaat."

Volgens Donders geeft de documentaire een objectief beeld van de Bossche pedoseksueel. "Dat vind ik oprecht. Ik heb het hele proces gevolgd, ongeveer twee jaar. We hebben heel veel gesproken en vanaf dag één hebben we vastgesteld dat we géén film zouden maken om hem de kans te geven zich te verontschuldigen of uit te leggen waar zijn gedrag vandaan komt. Ik vind dat dit heel zorgvuldig en heel pakkend gedaan is."

Nog een keer
Maandagavond wordt de documentaire nog een keer uitgezonden op Omroep Brabant. "Slachtofferhulp is beschikbaar", vertelt Donders. "Alle mensen die betrokken zijn bij de kwestie Benno Larue hebben voor de uitzending een brief gekregen van Slachtofferhulp, waarin deze uitzending aangekondigd werd. Ik hoop dat dit een klein beetje rust heeft gegeven."