'Opjagen pedoseksuelen slecht voor samenleving', reclassering reageert op 'De Benno Tapes'

EINDHOVEN - Het is belangrijk dat veroordeelde zedendelinquenten na het uitzitten van hun straf een plekje in de samenleving krijgen. Dat benadrukt Sjef van Gennip van de reclassering na het zien van de documentaire 'De Benno Tapes', die Omroep Brabant zondag uitzond en die maandag op tv wordt herhaald.
De documentaire gaat over de problemen die de Bossche pedoseksueel Benno Larue tegenkomt als hij probeert een nieuw leven op te bouwen. De oud-zwemschoolhouder wordt uitgekotst door de maatschappij en kan nergens terecht na het uitzitten van zijn straf. Larue werd in 2010 veroordeeld tot zes jaar cel. Hij kreeg die straf omdat hij jarenlang tientallen zwakbegaafde meisjes misbruikte die zwemles van hem kregen.

Buitenland niet dé oplossing
De reportage eindigt met beelden van Larue die na omzwervingen door Nederland uiteindelijk in Duitsland woont en werkt. Maar verhuizen naar het buitenland is niet dé oplossing voor de reclassering, benadrukt Van Gennip. "Wij vinden dat ze zo snel mogelijk moeten integreren in onze samenleving, vanwege het verkleinen van het risico dat mensen in herhaling vallen. In dit geval was het de wens van de betrokkene zelf om naar Duitsland te gaan, omdat hij daar vrienden en bekenden heeft. Waarschijnlijk is het voor hem makkelijker daar een nieuw bestaan op te bouwen."

Eigen dynamiek
Volgens Van Gennip verloopt de terugkeer van gedetineerden in de samenleving in het gros van de gevallen goed, geruisloos en in goede samenspraak met de desbetreffende gemeente. "Maar een aantal gevallen haalt de publiciteit en staat in het middelpunt van de belangstelling. En dat geeft problemen bij de huisvesting, omdat die mensen bekend zijn en het delict breed uitgemeten is."

Naar aanleiding van de problemen met de huisvesting van Larue in Leiden heeft de reclassering afspraken gemaakt met de vertegenwoordiging van burgemeesters, de Vereniging Nederlandse Gemeenten en justitie. "Dit heeft ertoe geleid dat wij hebben afgesproken dat in dit soort gevallen de burgemeester de verantwoordelijkheid neemt om ervoor te zorgen dat de persoon in kwestie een dak boven zijn hoofd krijgt. Als dat niet in zijn eigen gemeente kan, dan in een andere gemeente."

Heksenjacht
De verblijfplaats van Larue in Duitsland is inmiddels via De Telegraaf uitgelekt. Van Gennip hoopt dat er geen heksenjacht ontstaat. "Het opjagen van mensen met zo'n verleden is namelijk slecht voor de samenleving. Als iemand opgejaagd wordt, geen plek vindt en onrustig wordt, is de kans op herhaling groter dan wanneer iemand een stabiel, rustig leven kan opbouwen."