Video

Zeecontainers in Den Bosch voor workshops over pesten op school: 'Expeditie vriend en vijand'

22 september 2015 om 16:22
nl
Het is een probleem van alle tijden, pesten op school. Deze week is het de ‘Week van het pesten’. Op de Parade in Den Bosch staan vijf zeecontainers waarin leerlingen van Bossche scholen workshops volgen over pesten. Ze zijn van de reizende interactieve tentoonstelling ‘Vriend en Vijand’ die door het land trekt.
Geschreven door

“Op onze school wordt niet gepest”, zeggen de leerlingen van praktijkschool De Rijzert uit Den Bosch trots, als ze uit de zeecontainers komen. Dat is misschien een beetje overdreven, maar feit is dat de school het voorkomen van pesten hoog op de agenda heeft staan.
Protocol tegen pesten“Wij hebben kleine groepen van leerlingen en een uitgebreid protocol tegen het pesten”, zegt docent Pim van Lamoen. Volgens de docent weet daarom iedereen wat te doen als er gepest wordt. Maar een lastig grijpbaar verschijnsel is het pesten op internet. Het ongewild verspreiden van foto’s bijvoorbeeld, daar weet de school minder van, erkent Lamoen.
LeerzaamDe interactieve tentoonstelling zet de leerlingen duidelijk aan het denken. “Wij zagen een filmpje over iemand die gepest wordt, dat is niet leuk”, zegt een meisje. Een jongen zegt dat hij leerde dat je niet moet pesten: “Maar ik pest nooit en word zelf ook nooit gepest.”
Anouck Wolf is projectleider van ‘Vriend en Vijand’. Volgens haar is het vooral de bedoeling dat leerlingen naar aanleiding van de thema’s in de zeecontainers in gesprek gaan met elkaar over pesten.
Confrontaties en gesprekkenDoor games, confrontaties en gesprekken worden jongeren zich bewust van hun denkbeelden en gedrag. Expeditie ‘Vriend en Vijand’ opent ogen in deze week van het pesten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.