Jungletuin zorgt voor tropische taferelen in Someren

SOMEREN - Op het platteland van Someren zit een heel klein stukje tropen. Nou ja, klein. Voor Somerense begrippen is het een oerwoud in een kas. Vol tropische planten, dieren en honderden vlinders. Dan kan je er op wachten, dat willen mensen zien. Tot nu toe al 3500 bezoekers kwamen een kijkje nemen.
Dertig graden is ‘t en lijkt alsof je op de filmset van Jurassic Parc bent. 'Mag ik even binnen kijken?’, werd boomkweker Herman Huijbers uit Someren dan ook vaak gevraagd. Daarom heeft hij zijn tuin eind mei opengesteld voor publiek.

De overdekte tropische tuin is zijn hobby. In 2007 begon Huijbers er mee. "Ik wilde een eigen oerwoudje creëren. Met bomen, planten, vogels, vissen, reptielen. Je verwacht dit niet in Someren. Als je hier binnenkomt, stap je een heel andere wereld binnen. Het is eigenlijk absurd wat hier is neergezet."

Duik in tropische vijver
Steeds meer mensen raakten nieuwsgierig naar wat daar nou op het platteland in Someren te zien was. "Vandaar dat we het hebben opengesteld."

In de vijver zwemmen meterslange tropische vissen. Als iedereen weg is, heeft Herman de tuin weer voor zichzelf. "Dan trek ik een zwembroek aan en doe de duikflessen op mijn rug. Mijn vrouw kijkt dan af en toe of de bubbeltjes nog boven komen. Dan waan ik mij helemaal in Costa Rica."

Elke week 250 vlinders
De tuin is groot, heel groot. Er is zelfs een hangtouwbrug zodat je ook van bovenaf naar de natuur kunt kijken. Wie door de tuin wandelt, komt een scala aan bomen tegen, zoals de cacaoboom, een kokospalm of een bananenboom.

Maar de honderden tropische vlinders, die zijn de echte trekpleister. "Onze eerste verre vakantie was naar Costa Rica. Daar zag ik die vlinders rondvliegen. Toen wist ik dat ik die nog mis."

250 vlinders per week met de post
Elke week komen er nu 250 tropische vlinders naar Someren. "Die komen uit  Costa Rica of Maleisië," vertelt Pepie Smits. Ze is aangenomen om het publiek te kunnen ontvangen.

"Die vlinders komen met het vliegtuig in een doosje hier. Het is speciale post. De popjes hangen we hier op. In de tuin in Someren ontpoppen ze dan tot vlinder."

'Uit de hand gelopen hobby'
In de tuin zitten nu dertig soorten vlinders. In de toekomst hoopt Huijbers ze zelf te kunnen kweken. Huijbers kan het maar op een manier samenvatten: "Het is een uit de hand gelopen hobby."

Dan wordt het tijd om te gaan. Dan kan Herman zijn zwembroek aan doen en een duik nemen. "Als ik een uurtje onder water ben, kom ik helemaal tot rust." Nou de bubbeltjes maar in de gaten houden.