‘Mogelijk komt het album begin 2016 uit’, zegt Rupert Blackman van Causes

EINDHOVEN - De Nederlands-Britse band Causes brak vorig jaar door met de single ‘Teach Me How To Dance’. De tweede single ‘Walk On Water’ wordt al een paar maanden regelmatig gedraaid op Omroep Brabant. Mogelijk komt begin 2016 het album uit. Twee van de vier bandleden kwamen vrijdag langs bij Omroep Brabant.

Frontman Rupert Blackman begon Causes in 2013. Hij was toen al ontdekt door Anouk. Die zag hem in Amsterdam optreden als straatmuzikant. Daarnaast schreef Blackman nummers voor onder meer Alain Clark en BLØF. De eerste single ‘Teach Me How To Dance’ werd meteen een hit.

Album
De grote vraag is nu wanneer het eerste album uitkomt. “We willen gewoon dingen zo lang mogelijk uitstellen”, zegt Rupert met een lach. Daarna wat serieuzer: “Het album is inmiddels af. We hebben het vorige week afgerond in de Abbey Road studio’s. Omdat we een platendeal hebben gesloten in Groot-Brittannië is er qua planning het een en ander veranderd. Mogelijk komt het album begin 2016 uit.”

Producer Ian Grimble werkte met de band. Dat is een grote naam in de muziekwereld. Zo werkte hij onder meer met Mumford & Sons en Travis. Rupert: “We hebben geluk gehad dat hij met ons wilde werken.” Volgens gitarist Jan Schröder ging de samenwerking heel soepel. “Hij kiest heel precies met wie hij wil werken. Dus we voelden ons wel vereerd.”

Gitaarsound
Grimble heeft niet geprobeerd de sound van de band volledig te veranderen. “We hebben wel dingen die hij sterk vond uitvergroot, dan gaat het bijvoorbeeld over de rol van de gitaar.” Rupert daarover: “Het gitaargeluid heeft hij echt in de spotlights geplaatst, daarom hoor je dat ook door het hele album heen.”

Causes begint op woensdag 30 september met de clubtour in Paradiso in Amsterdam. In november doet de band Brabant aan. Op 4 november staat een concert gepland in de Cacaofabriek in Helmond. Een dag later staat de band in 013 in Tilburg.
Deel dit artikel: