CIBG start onderzoek: baas thuiszorgorganisatie in Uden keert zichzelf 1 miljoen uit

DEN HAAG - De PvdA in de Tweede Kamer heeft vragen gesteld over de bijna 1 miljoen euro winst die de eigenares van de Udense thuiszorgorganisatie Breederzorg zich de laatste drie jaar heeft uitgekeerd. Naar aanleiding van de Tweede Kamervragen is het CIBG een onderzoek gestart.
Het CIBG houdt voor het ministerie van Volksgezondheid toezicht op de norm van topinkomens in de publieke sector. "De melding over Breederzorg is bij ons binnengekomen", aldus een woordvoerder van de uitvoeringsorganisatie van Volksgezondheid.

Vragen PdvA
De PvdA wil dat de wetgeving wordt aangepast zodat het voor eigenaren van thuiszorgorganisaties onmogelijk wordt zichzelf winst uit te keren.

De aanleiding voor de Kamervragen was een onderzoek van het Brabants Dagblad naar de inkomsten van eigenares Marion Duvivier van Breederzorg in Uden. De winstuitkering van een miljoen komt volgens de krant bovenop het salaris van 250.000 euro dat Duvivier over de afgelopen drie jaar kreeg (ruim 80.000 per jaar).

Drie keer zoveel als premier Rutte
Samen met de winstuitkering van een miljoen ontving Duvivier tussen 2012 en 2014 dus ruim vier ton per jaar. Bijna drie keer het jaarsalaris van minister-president Mark Rutte. Eind vorig jaar had Breederzorg zestig mensen in dienst. De organisatie is met name actief in de thuiszorg en huishoudelijke hulp.

De eigenares bevestigt in de krant de winstuitkering. Ook geeft ze aan dat vanaf de oprichting van Breederzorg in 2006 tot en met 2012 ‘niet of nauwelijks’ winst is uitgekeerd.

'Verkeerd signaal'
Duvivier geeft toe dat de winstuitkering een ‘verkeerd signaal zou kunnen zijn’. Maar tegelijkertijd geeft ze aan dat bij Breederzorg geen sprake is van gedwongen ontslagen.

Ook ligt het ziekteverzuim binnen het bedrijf volgens haar ver onder het gemiddelde en is de tevredenheid onder de medewerkers hoog.