Bewonersbijeenkomst over komst 400 vluchtelingen Tilburg: 'Ze zijn wel welkom, maar niet zoveel'

TILBURG - Ze waren allerminst gelukkig met het plan van de gemeente Tilburg om 400 vluchtelingen op te vangen in voormalig woonzorgcentrum St. Jozef midden in de Tilburgse wijk Fatima. Donderdagavond kwam burgemeester Noordanus tekst en uitleg geven. Sommige bewoners keerden hem uit protest de rug toe.
Op zich is de komst van vluchtelingen nog niet het grootste bezwaar, maar zoveel? Dat vinden veel bewoners een groot probleem. "Vierhonderd is te veel. Zeker voor in het oude bejaardentehuis St. Jozef. Voor mijn moeder alleen was die kamer al hartstikke klein,’ vertelt een man. "Moet je voorstellen dat ze straks met vier man op één zo’n kamer slapen."

Deze zorgen werden vorige week maandag ook al geuit al tijdens een bijeenkomst voor bewoners rond het voormalig woonzorgcentrum in de Kruisvaardersstraat. Die bijeenkomst werd zó druk bezocht dat er noodgedwongen een tweede sessie werd ingelast dezelfde avond.  


Meer tijd, minder vluchtelingen
De VVD-fractie in de Tilburgse raad waarschuwde al eerder. Volgens de liberalen zou de gemeente het aantal asielzoekers moeten terugbrengen tot tweehonderd. Ook zou er meer tijd moeten worden genomen om met de buurtbewoners om de tafel te gaan zitten.

Zie ook: 'Asielzoekers krijgen in Tilburg minder ruimte dan een biologische koe'

Dat geluid was donderdagavond ook te horen. Om hun ongenoegen te uiten, besloot een handjevol aanwezigen op de bijeenkomst met hun rug naar burgemeester Noordanus te staan. Niet iedereen deed dat echter.

Geen geloof in verhaal gemeente
Ongeveer de helft van de aanwezigen verliet halverwege de bijeenkomst in polonaise de zaal. Zij hebben geen geloof in het verhaal van de gemeente. De andere helft bleef en ging het gesprek met de burgemeester aan.

Behalve het terugdringen van het aantal vluchtelingen willen de buurtbewoners vooral meer tijd. Zo vroegen ze donderdagavond om een maand. Een maand om tot een overeenkomst te komen waar iedereen zich in kan vinden.

'Zoveel mensen op elkaar, dat gaat geheid mis'
Want dat de opvang niet zomaar vlekkeloos zal verlopen, bleek donderdagavond wel. Ook al lieten de buurtbewoners weten dat de asielzoekers wel degelijk welkom zijn. Alleen niet zoveel. "Met zoveel mensen zo dicht op elkaar, dat gaat geheid mis", aldus een vrouw. "Niemand kan mij vertellen waarom die vierhonderd mensen allemaal bij elkaar moeten zitten en ze niet kunnen worden verspreid over meerdere locaties."

ZIE OOK: Bewonersgroep Fatima wil dat gemeente Tilburg pas over maand besluit over komst asielzoekers
Burgemeester Peter Noordanus: "Er zijn niet zoveel plekken waar je veel vluchtelingen kunt laten wonen. We hebben niet zoveel leegstaande bejaardenhuizen namelijk. En het probleem van de vluchtelingen is er nu eenmaal en dat kunnen we niet negeren."

Veiligheid
Nordanus lichtte tijdens de bijeenkomst een pakket van maatregelen toe waar hij mee wil zorgen dat de wijk veilig blijft. Zo wordt er meer politie ingezet, komt er een team leefbaarheid en veiligheid, een 24-uurs telefonische dienst van het COA en een WhatsApp-groep genaamd Fatima waar mensen overlast kunnen melden.

Maandag praat de Tilburgse gemeenteraad over de kwestie. De vergadering begint een uur eerder om iedereen de mogelijkheid te geven in te spreken.