Circus Herman Renz is gewend om te balanceren op de rand van de afgrond

5 oktober 2015 om 16:18
nl
Circus Herman Renz, waar de Belastingdienst maandag beslag heeft gelegd op de inventaris, balanceerde al geruime tijd op het randje van de afgrond. Het circus kampte met teruglopende bezoekersaantallen en stijgende personeelslasten.
Geschreven door

In het Gelderse Heerde, waar het de tenten had opgeslagen, ging de Belastingdienst over tot beslaglegging. Een schuld van 130.000 euro is niet betaald. Dat moest uiterlijk 1 oktober zijn gebeurd.
Ras Echte Nederlandse ZwerversRenz toert al sinds 1911 door Nederland. Daarmee is het oudste nog bestaande circus van ons land. Het ontving als eerste Nederlandse circus een koninklijke onderscheiding, dat was in 2002.
De naam Renz, wat staat voor Ras Echte Nederlandse Zwervers, zorgde in de beginjaren nogal voor wat gedoe. Er was in Duitsland en Oostenrijk al jaren een circus Renz actief. Toen de Nederlandse circusdirecteur Arnold van der Vegt in 1923 besloot zijn circus om te dopen in Renz, kreeg hij onmiddellijk claims aan zijn broek.
Bassie en AdriaanNa het binnenhalen van Bassie en Adriaan in 1978, beleefde Renz een bloeiperiode. De voorstellingen waren steevast uitverkocht. Het circus vormde ook het decor van de tv-serie van de bekende clown en acrobaat. Na het vertrek van het duo, twaalf jaar later, stond het circus er niet meer zo goed voor.
Directeur Herman van der Vegt, achterkleinzoon van de oprichter, en zijn vrouw Diana brachten hun circus tijdelijk onder bij het Franse circus Achille Zavatta II. Het lukte de twee echter om terug te komen onder de naam Het Nederlands Nationaal Circus Herman Renz. Het hernieuwde succes bleek van korte duur. In 1996 overleden Herman en Diana in hun slaap aan de gevolgen van koolmonoxidevergiftiging. Het circus raakte vervolgens opnieuw in financiële problemen.
KoolmonoxidevergiftigingDe medewerkers van het circus lieten het er niet bij zitten en staken hun eigen geld in het bedrijf. Ook werden hulpacties opgezet en de problemen van het circus kregen veel media-aandacht. Zo was in de TROS TV Show van presentator Ivo Niehe het negenjarige jongetje Ronald Blom te zien, die zich hard maakte voor het behoud van Renz.
Eind september was in Eindhoven een benefietvoorstelling die 15.000 euro opbracht. De tent zat die avond met vierhonderd bezoekers maar halfvol. De benefietavond was onderdeel van een reeks acties om geld in te zamelen voor het noodlijdende circus. De rechter moet nog wel het faillissement uitspreken, maar met het verdwijnen van het circus zullen 65 mensen hun baan verliezen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.