Moet ik langer op een huurhuis wachten door de komst van al die asielzoekers?

BRABANT - Asielzoekers wonen meestal in een asielzoekerscentrum. Vluchtelingen met een verblijfsstatus krijgen een huurhuis toegewezen. Mensen met koophuizen in de buurt van een azc maken zich zorgen over de waarde van hun huis. Mensen die een huurhuis zoeken, maken zich zorgen over de soms toch al lange wachtlijsten.
Omroep Brabant sprak met grote woningcorporaties in Brabant en makelaars in de vier gemeenten met azc's.

Wat gebeurt er met de wachttijden voor huurwoningen?
Dat weten we nog niet precies. Uit een peiling van Omroep Brabant blijkt dat de druk op Brabantse woningcorporaties toeneemt. Gemeenten moeten een toenemend aantal vluchtelingen onderbrengen en kloppen dan aan bij de woningcorporaties. De meeste verhuurders reserveren een klein deel van hun woningen voor vluchtelingen.

Feit blijft dat al deze mensen een dak boven hun hoofd moeten krijgen en dat daar geen pasklare oplossing voor is. De meeste corporaties praten met gemeenten over creatieve oplossingen, zoals leegstaande verzorgingshuizen, lege kantoorpanden of het delen woonhuizen.

Hoeveel asielzoekers komen hier straks definitief te wonen?
Dat hangt af van het aantal asielzoekers dat wordt erkend als vluchteling en dus een verblijfsvergunning krijgt. De Immigratie- en Naturalisatiedienst bepaalt wie er wel mag blijven en wie niet. Bijna alle Syriërs krijgen een verblijfsvergunning omdat hun land volgens rapporten van het Ministerie van Buitenlandse zaken te onveilig is. Na vijf jaar wordt de situatie in het land van herkomst opnieuw bekeken. Als het dan nog steeds te onveilig is om terug te keren, mogen ze permanent hier blijven.

Wie bepaalt in welke gemeenten vluchtelingen terecht komen?
Bij het COA werken regievoerders. Dat zijn de contactpersonen voor gemeentes. Een regievoerder kijkt of een vluchteling past binnen een bepaalde gemeente. Op basis van de gezinsgrootte, herkomst, opleiding en werkervaring gaat  een gemeente op zoek naar een geschikte woning. Gemeenten hebben gemiddeld twaalf weken de tijd om een vluchteling onder te brengen.

Heeft een asielzoekerscentrum invloed op de waarde van mijn huis?
Volgens een peiling van Omroep Brabant onder Brabantse makelaars wordt een huis over het algemeen niet minder waard. Wel merken sommige makelaars dat kijkers van verder weg wegblijven, waardoor een huis langer te koop kan staan. Mensen uit de buurt kennen een azc vaak al en laten zich daarom niet afschrikken. De meeste makelaars taxeren een huis niet lager. Een enkeling denkt dat een onzekere situatie rond een azc mogelijk invloed kan hebben op de uiteindelijke prijs.

Omroep Brabant zocht uit wat de komst van asielzoekers naar onze provincie voor gevolgen heeft. We beantwoorden jullie vragen over asielzoekers: van 'Wanneer gaan ze weer weg?' en 'Wat kost dat precies?' tot 'Wat kan ik doen om te helpen?'. Alle antwoorden vind je op onze themapagina over Vluchtelingen in Brabant.