Mensen worden gek van herrie hsl en stappen naar rechter

BREDA - Inwoners van Prinsenbeek en Effen hebben zoveel last van de hogesnelheidslijn dat ze naar de rechter willen stappen. Het gaat om de bewoners van 61 huizen langs het hsl-spoor. Dat meldt BN/DeStem.
Belangenbehartiger Stichting Geen Gehoor noemt de maatregel die staatssecretaris Wilma Mansveld wil nemen om de overlast aan te pakken onvoldoende. Zij wil de huidige transparante geluidsschermen vervangen door groene exemplaren die het geluid beter zouden absorberen.

Niet acceptabel
"Het ministerie zal echt met een beter plan moeten komen", stelt voorzitter Floris van der Vooren van Geen Gehoor. "Zo niet dan zullen wij onze donateurs voorstellen de rechter om een oordeel vragen. Wat nu op tafel ligt is voor ons gewoon niet acceptabel." De stichting telt 400 donateurs.

Van der Vooren stoort zich met name aan het plan van Mansveld om de absorberende schermen maar over een lengte van 575 meter te plaatsen, daar waar de geluidsoverlast het grootst is. Daardoor profiteert maar een klein deel van de bewoners die last hebben van het lawaai van de maatregel.

'Verheugd'
Of Geen Gehoor bij haar juridische strijd op veel steun van de gemeente Breda kan rekenen is twijfelachtig. Deze week liet verantwoordelijk wethouder Paul de Beer een brief naar de gemeenteraad uitgaan waarin hij zegt 'verheugd' te zijn met het plan.

Het vervangen van de schermen bij Breda kost 2,5 miljoen euro.