De uiteenlopende meningen over vluchtelingen in Brabant, van 'grote zorgen' tot 'positieve toekomst'

EINDHOVEN - Dat de meningen over asielzoekers en vluchtelingen flink uiteenlopen, bleek maar weer in een speciale thema-uitzending van het Omroep Brabant-programma 'Onder Ons'. Zo ziet azc-leraar Jan van de Ven de toekomst voor asielkinderen positief in, terwijl Alexander van Hattem (PVV) zich grote zorgen maakt over de vluchtelingenstroom. "Mijn grootste angst is dan ook dat de grenzen open blijven."
Van Hattem is vooral bang dat er te veel mensen naar Nederland zullen komen. "Dat kunnen we niet aan", zegt hij. "Ik ben oprecht bang dat we in de knel komen als land."

'Het is geen invasie'
Hanneke Ermstrang van Vluchtelingenwerk vindt het sluiten van de grenzen geen optie. "We moeten leren van het verleden. Ik vind de situatie van de vluchteling hartstikke triest. We moeten helpen. Het is geen invasie van vluchtelingen."

Volgens azc-leraar Jan van de Ven ligt er een mooie toekomst te wachten voor kinderen van vluchtelingen. "Ik vertel altijd dat het heel belangrijk is dat ze goed Nederlands praten." Hij denkt dan ook dat het onderwijs een grote rol moet spelen binnen de samenleving.

'Te weinig asielzoekers'
Tot slot ziet Robert Ploeg van het Centrum Opvang Asielzoekers (COA) de toekomst ook positief in. "We zijn plat gezegd een groei-krimp-organisatie."

"Anderhalf jaar terug moesten we juist locaties sluiten omdat er te weinig asielzoekers voor waren, maar voorlopig zal het druk blijven. De oorlog in Syrië is nog niet afgelopen en er zijn nog nooit zoveel mensen op drift geweest over de wereld."