Vermoorde No Surrender-leider Brian Dalfour (47) was een ‘rustige maar berekenende' man

TILBURG - De identiteit van een van de twee vermoorde mannen in Hooge Zwaluwe is bekend. Het gaat om Brian Dalfour, de leider van de Amsterdamse tak van motorclub No Surrender. Wie is deze 47-jarige Amsterdamse Surinamer en in welke geruchtmakende zaken duikt zijn naam op? En wat deed hij in Brabant?
De 47-jarige Dalfour was een beruchte beroepscrimineel en de laatste jaren voorzitter van de Amsterdamse chapter van motorclub No Surrender, een snelgroeiend chapter. Daarvoor was hij enkele jaren actief bij de Tilburgse afdeling (chapter) van No Surrender. Bij de laatste maakte hij een snelle opmars.

‘Wist goed waar hij mee bezig was’
Brian Dalfour was, voordat hij voorzitter van de Amsterdamse tak werd, een prominent lid van de Tilburgse tak van No Surrender. Volgens een niet nader te noemen bron was Dalfour een zeer ‘rustige maar berekenende’ man. “Hij maakte altijd een ontspannen indruk en wist goed waar hij mee bezig was.”

Dalfour was ‘een echte’ Amsterdammer. Dat speelde ook mee bij zijn keuze om een chapter in Amsterdam op te richten. Het Tilburgse clubhuis moest noodgedwongen verplaatst worden naar Poppel. Het dagelijkse ritje van Amsterdam naar Poppel zou hem niet hebben aangestaan.

Meerdere keren opgepakt
Dalfour werd meerdere keren met leden en bekende criminelen uit het Amsterdamse circuit opgepakt voor diverse (gewelds)misdrijven. Zo werd hij in de jaren negentig aangehouden en veroordeeld voor doodslag tijdens een uit de hand gelopen ripdeal. Dat is een criminele transactie waarbij een van de partijen beroofd wordt door de andere. In de meeste gevallen gaat het om drugstransacties waar de overvallers er met het geld en de drugs vandoor gaan.

ZIE OOK: 'No Surrender-leider Brian Dalfour (47) vermoord in vakantiehuisje in polder Hooge Zwaluwe’

Dalfour zat in het voorjaar van dit jaar nog in de gevangenis. Hij werd eind augustus vorig jaar opgepakt op verdenking van verboden wapenbezit en diefstal van een auto. Justitie wilde de No Surrender-chef strafrechtelijk vervolgen voor het voorbereiden van een misdrijf met vuurwapens, maar dat bewijs kreeg het OM niet rond.

Vrienden met Gwenetta Martha
De No Surrender-leider trok in het verleden onder meer op met beroepscrimineel Gwenette Martha, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de fatale schietpartij in de Staatsliedenbuurt, waarbij het belangrijkste doelwit, Benaouf A. uit Eindhoven, aan de dood ontsnapte.

ZIE OOK: Neergeschoten mannen Breda en Oosterhout opgepakt voor dubbele moord Hooge Zwaluwe

No Surrender is een paar jaar geleden opgericht door Klaas Otto uit Bergen op Zoom. De Amsterdamse chapter van de motorclub werd eerst geleid door Big Willem van Boxtel, die eerder werd afgezet als president van de Amsterdamse Hells Angels.

Dalfour actief in Suriname
Volgens Vlinderscrime.nl was Dalfour ook actief in Suriname. Hij zou bezig zijn met het opzetten van de Surinaamse tak van No Surrender. Zo zou Dalfour regelmatig via Brussel naar Suriname vliegen.

Alles over de dubbele moord in Hooge Zwaluwe lees je op onze speciale themapagina: omroepbrabant.nl/moordhoogezwaluwe