Muljaim Nadzak was ‘meedogenloze ripper’ die drugsdealers martelde: ‘Ik was doodsbang voor hem'

HOOGE ZWALUWE - De in Hooge Zwaluwe vermoorde Muljaim Nadzak stond te boek als een van de meest gevreesde en beruchte rippers van Amsterdam. Dat zegt een voormalige drugscrimineel in gesprek met Omroep Brabant. De man, in zijn kringen bekend als ‘Bartje’, was drie jaar geleden slachtoffer van een ripdeal die Nadzak leidde. “Ik heb de maanden erna in pure angst geleefd”, vertelt de 35-jarige Amsterdammer, die uit veiligheidsoverwegingen anoniem wil blijven.
De in Macedonië geboren Nadzak stond in 2013 op de Nationale Opsporingslijst wegens betrokkenheid bij de moord op de Friese wiethandelaar Henk Eker. De 34-jarige beroepscrimineel werd na een klopjacht aangehouden, maar later vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Waar hij sinds zijn vrijspraak verbleef of wat hij heeft uitgespookt is niet duidelijk, maar Bartje zegt zeker te weten hoe Nadzak zijn dagen spendeerde.

“Dat lijkt me duidelijk: met het voorbereiden van duistere afspraakjes, om vervolgens zijn klanten te overrompelen met bruut geweld. Met Muljaim viel niet te sollen. Kwam je je afspraken niet na, dan werd je gemarteld en ernstig mishandeld totdat je zo angstig was dat je voortaan altijd naar hem zou luisteren”, spreekt de Amsterdammer uit eigen ervaring.

ZIE OOK: Vermoorde No Surrender-leider Brian Dalfour (47) was een ‘rustige maar berekenende' man

'Ze dreigden me kapot te maken'
In de zomer van 2012 dreigde het fataal voor de Amsterdammer af te lopen. Nadat hij ‘eindelijk’ het vertrouwen van Nadzak had gewonnen, werd een afspraak tussen hem en zijn bende geregeld. Met een flinke lading softdrugs verscheen hij op de afgesproken plek. “En toen ging het mis. Ik werd door drie á vier man in een busje getrokken, en met stroomstootwapens aangevallen. Ze dreigden me kapot te maken als ik niet meer drugs zou gaan afleveren.”

In een loods ergens in Amsterdam werd Bartje met een zak over zijn hoofd en met vuurwapens tegen zijn gelaat met de dood bedreigd. De rippers dreigden ‘zijn vingers af te knippen’ en harddrugs in zijn aderen te spuiten. “Dit kwam als een totale verrassing voor mij. Mijn eerste indruk van Nadzak was dat het een vriendelijke man was. Hij zag er verzorgd uit en maakte een ontspannen indruk. Hij zette er nooit haast achter en zei altijd tegen zijn klanten ‘doe maar rustig aan, alles komt vanzelf’.”

ZIE OOK: Vermoorde mannen gevonden in hagelnieuw vakantiehuisje in 'spookpolder' in Hooge Zwaluwe

'Verdiende loon gekregen'
Voor Bartje was de ripdeal de spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen. Hij was klaar met de drugswereld. “Als door een wonder ben ik er heelhuids uit gekomen. Of ik nog bang ben? Nee, niet meer. De maanden na de ontvoering was ik op mijn hoede, maar na verloop kon ik het een plek geven en verder met mijn leven. Het is mooi om te horen dat Nadzak eindelijk zijn verdiende loon heeft gekregen.”

De goed Nederlands sprekende Nadzak werd vermoedelijk woensdag samen met No Surrender-voorman Brian Dalfour vermoord in Hooge Zwaluwe. De twee lichamen werden donderdag aan het einde van de middag gevonden in een hagelnieuw vakantiehuisje aan de Hamseweg. De woning ligt in een poldergebied niet ver van de rivier de Amer en de Biesbosch.

Portier
Volgens Vlinderscrime.nl was Nadzak een tijd lang portier van de voormalige coffeeshop La Rocca aan de Nieuwendijk in Amsterdam. Daar zou hij zijn eerste contacten hebben gelegd, meldt een 'goed geïnformeerde bron' aan de misdaadsite.

Alles over de dubbele moord in Hooge Zwaluwe lees je op onze speciale themapagina: omroepbrabant.nl/moordhoogezwaluwe
Meer over dit onderwerp:
hooge zwaluwe muljaim nadzak hooge zwaluwe moord