De paddenstoel als hét symbool van de herfst: mooi, nuttig, eetbaar, dodelijk [FOTO'S]

OIRSCHOT - De herfst. Het jaargetijde waarin de bladeren kleuren en vallen en de bospaden bedekken als een warme deken. De tijd waarin eikels en kastanjes de eekhoorns tot nijvere doeners maakt. De tijd dat uit duizenden sporen honderden paddenstoelen zich vanuit de bodem een weg omhoog zoeken.
Die schimmelplanten hebben een bijzondere aantrekkingskracht. Hét symbool van de herfst lokt mensen van onder meer IVN-afdeling Oirschot wekelijks naar de bossen. "In een wandeling van twee uur vinden we vaak zeventig tot tachtig verschillende soorten", vertelt Todor IJsselmuiden.

Vliegenzwam in perfecte symbiose met de berk
En die vind je dan weer in gebieden met veel verschillende soorten bomen. "Zo leeft de vliegenzwam, geliefd om zijn rood-met-witte-stippen, in perfecte symbiose met de berk. Los daarvan houdt elke paddenstoel van vochtig en wat warm weer. Vandaar dat er eind augustus al zoveel te zien waren."

IVN-cursus niet bedoeld om te leren plukken
De IVN geeft ook cursussen over paddenstoelen. "Daarbij leren mensen overigens niet om de eetbare van de giftige te onderscheiden", zegt IJsselmuiden. "Maar als ik de groene knolamaniet tijdens een excursie zie staan, zal ik wel uitleggen dat deze champignon-lookalike dus heel giftig is. "

Een paar weken terug stierven er twee mensen in Duitsland omdat ze zich vergist hadden. Navraag bij een paar Brabantse ziekenhuizen leert dat hier geen vergiftigde plukkers zijn binnengekomen. "Het is in Nederland niet zo gebruikelijk ze te plukken maar het is ook verboden via de Flora- en Faunawet. Je mag niets meenemen uit de natuur", weet de natuurliefhebber.

Paddenstoelengif: je bent zo dood
Overigens sterven niet alle dieren aan het eten van de verraderlijke witte paddenstoel. "Een slak kan er prima van smullen", legt IJselmuiden uit, "maar dat komt omdat ie geen lever heeft. Bij de mens blokkeert het gif je zenuwstelsel en de werking van je lever. Eerst ben je misselijk, dan knap je op, daarna ga je dood."

Dus wie wil genieten van de paddenstoelenpracht van de herfst: gewoon lekker door het bos lopen, met de oogjes op de grond gericht en de handjes op de rug.