Brian Dalfour stuurde sms’je vanuit vakantiehuis: ‘Ik ben zwaargewond, hij heeft me laten liggen'

23 oktober 2015 om 16:11
nl
Brian Dalfour verstuurde een laatste sms’je naar zijn vrienden en familieleden nadat hij was neergeschoten in het vakantiehuisje in Hooge Zwaluwe. De No Surrender-voorman schreef dat hij zwaargewond was en dat een man hem had 'laten liggen’. Dat vertellen vrienden van Dalfour en bekenden in de Amsterdamse onderwereld aan Omroep Brabant.
Geschreven door

Het Openbaar Ministerie in Zeeland-West-Brabant wil bevestigen noch ontkennen dat Dalfour in zwaargewonde toestand een berichtje met zijn Blackberry-toestel heeft verzonden.
“We zijn volop bezig om alle achtergronden van deze geweldsexplosie te achterhalen. Er zijn ontwikkelingen, maar daar doen we nog even geen melding van”, licht woordvoerder Martine Pilaar toe.
Wie heeft Dalfour 'laten liggen'?De vrienden van Dalfour willen in het belang van het onderzoek niet zeggen welke man de No Surrender-chef bedoelde in zijn sms’je. Mogelijk doelde hij op een van de opgepakte mannen die vast zitten wegens betrokkenheid bij de moord.
Zij zitten volgens politiewoordvoerder Jeroen Steenmeijer in volledige beperking. Dat wil zeggen dat ze alleen contact met hun advocaten mogen hebben.
ZIE OOK: ‘Met veel pijn nemen we afscheid’, zaterdag begrafenis van in Hooge Zwaluwe vermoorde Brian Dalfour
BegrafenisDeze week verscheen een rouwadvertentie in de dagbladen waarin stond dat Dalfour zaterdagmiddag wordt begraven in Almere. De politie heeft voorbereidingen getroffen voor de uitvaart. Wat die maatregelen zijn, wil de politie niet zeggen omdat het om een privéaangelegenheid gaat. Wel is overleg gevoerd met de familie en de organisatie van de uitvaart.
"We zijn geprepareerd'', is het enige dat de politie kwijt wil over de begrafenis van de leider van het Amsterdamse chapter van de motorclub. No Surrender heeft alle andere motorclubs uitgenodigd in hun 'colors' aanwezig te zijn, evenals andere belangstellenden.
De datum van Dalfours overlijden (14 oktober) op de rouwkaart bevestigt de theorie dat hij en Nadzak al veel eerder werden omgebracht dan het moment waarop de lichamen werden gevonden. De verdachten kregen al te maken met wat lijkt op wraakacties voordat de politie de lichamen überhaupt op het spoor was.
Uit de hand gelopenDe captain van de Amsterdamse afdeling van No Surrender huurde volgens bronnen anderhalve week geleden het Biesboschhuisje in Hooge Zwaluwe om in de 'spookpolder' het conflict met een kennis uit te praten. Dat gesprek zou uiteindelijk volledig uit de hand zijn gelopen, met de dood van Dalfour en zijn vriend Muljair Nadzak als gevolg.
De moord zou niets te maken hebben met de onderlinge spanningen tussen rivaliserende motorclubs, beweerde de Eindhovense misdaadjournalist John van den Heuvel eerder in WNL op Zondag.
ZIE OOK: Muljaim Nadzak was ‘meedogenloze ripper’ die drugsdealers martelde: ‘Ik was doodsbang voor hem'
Link met BelgiëDonderdag, een dag na de gelijktijdige schietincidenten in Oosterhout en Breda, trof de politie bij de recreatiewoning aan de Hamseweg de zwaar toegetakelde lichamen van Dalfour en de in Macedonië geboren Nadzak aan.
Het is nog niet duidelijk welke informatie de recherche op het spoor van de moordaanslag zette. Zeer waarschijnlijk hebben de aangehouden mannen in Breda en Oosterhout onder zware druk een verklaring afgelegd.
De verdachten van de moordenDe 39-jarige Belg die verdacht wordt van betrokkenheid bij de dubbele moord, werd woensdag vanuit een zwarte Mercedes met Belgisch kenteken bij het Amphia Ziekenhuis in Oosterhout gedropt. Rond hetzelfde tijdstip werd een 46-jarige Bredanaar zwaargewond op de Merodelaan in Breda gevonden. Hij was neergeschoten in het huis van zijn moeder.
Omdat in de zaak Hooge Zwaluwe Belgische slachtoffers en auto's opduiken, is ook de federale politie van België ingeschakeld. In Bureau Brabant bevestigde de politie dinsdagavond dat de verdachte Jeep rondreed met Belgische kentekenplaten. Zo zijn er steeds meer sporen die van de dubbele moord in Hooge Zwaluwe naar België leiden.
ZIE OOK: Vermoorde No Surrender-leider Brian Dalfour (47) was een ‘rustige maar berekenende' man
'Berekenende man'Dalfour was niet onbekend met onze provincie. Zo was hij jaren een vooraanstaand lid van het Tilburgse chapter van No Surrender. Een anonieme bron die dichtbij Dalfour stond, meldde aan Omroep Brabant dat Dalfour een zeer ‘rustige maar berekenende’ man was.
Het andere slachtoffer, Muljair Nadzak, zou nauwe banden onderhouden met beruchte Albanese ripdealers in de hoofdstad. Nadzak stond in de onderwereld bekend als een van de bekendste ripdealers. Rippers spreken een drugsdeal af en proberen er dan met het geld én de drugs vandoor te gaan.
[YouTube:body:https://youtu.be/sU4sIuD_8bA]
Actieve ripperDe Macedoniër kwam in 2013 op de Nationale Opsporingslijst te staan voor de moord op de 51-jarige wiethandelaar Henk Ekker in het Friese Oosterwolde in 2013. De 34-jarige beroepscrimineel werd na een klopjacht aangehouden, maar later vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.
Waar hij sinds zijn vrijspraak verbleef of wat hij heeft uitgespookt, is niet duidelijk, maar een betrouwbare bron meldt aan Omroep Brabant dat hij in de tussentijd veel ripdeals organiseerde.
Auto Nadzak voor huis DalfourBekenden van Dalfour hebben tegenover de Amsterdamse crimesite Misdaadnieuws laten weten dat de auto van Nadzak voor het huis van Dalfour in Almere is aangetroffen. De twee zouden goed bevriend zijn. Justitie wil hier inhoudelijk niet op reageren.
De nabestaanden moesten lang in onzekerheid wachten op bevestiging van recherche dat Dalfour in Hooge Zwaluwe om het leven is gebracht. Zij vinden het ‘onbegrijpelijk’ en zijn kwaad op het onderzoeksteam, bevestigt het Openbaar Ministerie aan Omroep Brabant.
“We wilden geen enkel spoor missen en volledig zeker zijn”, legt Pilaar uit. “Er gaat heel wat vooraf aan het identificeren van een slachtoffer. Dit hebben we zo goed mogelijk aan hen uitgelegd.”
De familie gaf Dalfour bij de politie op als vermist. Wanneer dat is gedaan, wil justitie in belang van het onderzoek niet zeggen.
Vijfde dode No Surrender-lidVolgens No Surrender is Dalfour in korte tijd het vijfde lid van de omstreden motorclub die om het leven is gekomen. "Tijdens het opzetten van deze website hebben wij nooit gedacht dat het In Memoriam gedeelte zo snel van toepassing zou zijn'', schrijft de club. "Hier eren wij onze broeders die helaas van ons heen zijn gegaan, en staan wij stil bij het geleden verlies.''
Remy Brouwers was op 31 maart 2014 het eerste clublid dat het leven liet, Dalfour op 14 oktober het vijfde. [YouTube:body:https://youtu.be/SI6SbtBJ5qA]
Alles over de dubbele moord in Hooge Zwaluwe lees je op onze speciale themapagina: omroepbrabant.nl/moordhoogezwaluwe

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.