Bokslegende Ben Bril overleefde WOII, foto's en documenten voor Kamp Vught

VUGHT - Nationaal Monument Kamp Vught kreeg woensdag bijzondere documenten en persoonlijke foto's overhandigd over bokser Ben Bril. Een nazaat, Amerikaan Steven Rosenfeld, schreef een boek over de bokslegende: Dansen om te overleven. Daarin wordt onder meer zijn tijd in Kamp Vught beschreven.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog dook de familie Bril onder, maar ze werden verraden en opgepakt. In april 1943 werden ze afgevoerd naar de Kamp Vught en vervolgens via Westerbork naar Bergen-Belsen getransporteerd. De Amerikaan Steven Rosenfeld schreef een boek over zijn Nederlandse familie. Interviews, foto's en belangrijke documenten uit de Tweede Oorlog overhandigde hij vandaag aan Kamp Vught.

Kindertransport
In de kampen organiseerde Bril op bevel van de SS bokswedstrijden. Ook maakte hij de kinderdeportatie mee. Bijna 1300 kinderen werden in juni 1943 naar vernietigingskamp Sobibor vervoerd en vervolgens vergast.

Omdat hij een SS-officier sprak in de ziekenzaal waar zijn zoon lag, hoefde zijn kind niet op transport. Het gezin overleefde de oorlog. 182 andere familieleden, onder wie vijf broers van Bril, hadden niet dat geluk.

Bokscarrière
Bril werd acht keer Nederlands kampioen. Van de driehonderd wedstrijden verloor hij er maar negen. Elk jaar wordt er nog een bokswedstrijd gehouden, de Ben Bril Memorial, in theater Carré.