Madeleine van Toorenburg kijkt na Fyra-onderzoek anders naar politiek

31 oktober 2015 om 22:21
nl
Madeleine van Toorenburg uit Rosmalen is door haar voorzitterschap van de parlementaire enquêtecommissie naar het Fyra-debacle anders naar de politiek gaan kijken. Dat zei het CDA-Kamerlid in het radioprogramma Alles Mag op Zaterdag van Omroep Brabant.
Geschreven door

Van Toorenburg presenteerde woensdag het eindrapport van haar onderzoek naar wat er mis ging rond de hogesnelheidstrein Fyra. In het lijvige rapport 'De reiziger in de kou' is in vijfhonderd pagina's vastgelegd wat er niet klopte.
LEES OOK: Krakkemikkige Fyra liet ook Brabant in de kou staan
"Het was een ontluisterend plaatje", vindt Van Toorenburg. "De Nederlandse Spoorwegen en de staat hadden een verziekte relatie. Ruim tien jaar lang hebben ze elkaar de tent uitgevochten. Alles was belangrijk, behalve dat waar het om ging; reizigers vervoeren."
Eigen houdingVan Toorenburg is zo'n twee jaar bezig geweest met het onderzoek. Het heeft er voor gezorgd dat ze in ieder geval de komende tijd goed op haar eigen houding gaat letten. "Ook het spel tussen kabinet en Kamer is niet goed gespeeld. De Kamer kreeg niet de juiste antwoorden. Ik ben ook lid van het parlement. Voor mij is dit wel iets - een houdingsaspect - waar ik de komende tijd echt mee aan de slag ga."
"Ik ben anders gaan kijken. Wat je ziet, is dat je soms niet mag twijfelen. Dan roept een bewindspersoon iets wat niet klopt en de Kamer gaat er dan mee verder. Ik zou veel meer een cultuur willen waarin je aangeeft wat je wel en wat je niet weet. En dat je er dan alles voor doet om elkaar goed te informeren."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.