'Dit blijft lekker ons geheimpje', slachtoffers seksueel misbruik op de foto in Van Abbemuseum

EINDHOVEN - In het Van Abbemuseum in Eindhoven kunnen slachtoffers van seksueel geweld zich 21 november laten fotograferen. Het is een project van de Stichting Revief.
Het project heet 'Unbreakable' en de stichting wil seksueel misbruik zo bespreekbaar maken. Het is ontleend aan een gelijknamig project van de Amerikaanse Grace Brown. Zij begon met fotograferen van mensen die seksueel misbruikt zijn om te laten zien hoe wijdverbreid het probleem is. Maar ze realiseerde zich al snel dat het een vorm van therapie is voor de overlevenden. Ze waren eindelijk in staat dingen te uiten die hen maanden of jaren dwars hadden gezeten.

Pijnlijk
Aandacht besteden aan seksueel geweld is, volgens Revief, per definitie pijnlijk. Pijnlijk om naar te kijken als getuige. Pijnlijk om te ondergaan als slachtoffer. "En precies daarom moet de stilte worden doorbroken. Door op de foto te gaan met een citaat van de dader, nemen slachtoffers van seksueel misbruik de controle terug", aldus Revief.

"Dit blijft lekker ons geheimpje", Je vroeg er zelf om", "Eventjes maar!". Zomaar een paar citaten uit Revief's Project Unbreakable. De teksten zijn woorden die plegers tegen hun slachtoffers zeiden.

Mannen en vrouwen die mee willen doen aan de fotoshoot kunnen onder begeleiding (wel of niet herkenbaar) op de foto met een citaat van de dader. De dag zal om halfelf geopend worden door de nationaal rapporteur Mensenhandel en Seksueel Misbruik Kinderen, Corinne Dettmeijer.